reklama

Suroviny

  • 150 g máslo, změklé
  • 150 g světlý cukr muscovado
  • 150 g zlatý sirup nebo tekutý med
  • 50 g třtinová melasa
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 450 g hladká mouka
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 1 lzice mletý zázvor
  • poleva a jedlé dekorace na zdobení

Postup přípravy

  • KROK 1

    Máslo rozšlehejte elektrickým šlehačem nebo mixéru a postupně do něj přidávejte cukr, zlatý sirup a melasu. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Vsypte mouku, prášek do pečiva a zázvor spolu se špetkou soli a pomalu promíchejte než se spojí těsto. V tomto okamžiku bude velmi měkké. Těsto přemístěte do nádoby a dejte na cca 8 hodin nebo přes noc do lednice.

  • KROK 2

    K vyválení těsta budete potřebovat nepřilnavou pracovní plochu lehce posypanou moukou. Z těsta odeberte malou část (bude ještě velmi měkké) a opatrně vyválejte na tloušťku asi 2 mm. Vykrajujte tvary a přendejte je na plech (vymazaný nebo s pečicím papírem). Jakmile plech zaplníte, dejte ho na 30 minut do lednice spolu se zbývajícím těstem.

  • KROK 3

    Troubu rozehřejte na 170°C. Vařte perníčky 10 – 12 minut podle stupně křupavosti, nezkoušejte je sundávat z plechu, dokud perníčky nevychladnou. Po vychladnutí je můžete zdobit.

reklama
reklama
reklama
reklama