Měkké perníčky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + chlazení přes noc
- Snadné
- 20 – 25 kousků
- 150 g máslozměklé
- 150 g světlý cukr muscovado
- 150 g zlatý sirupnebo tekutý med
- 50 g třtinová melasa
- 1 ks vejce
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 450 g hladká mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 1 lzice mletý zázvor
- polevaa jedlé dekorace na zdobení
- kcal163
- tuky5g
- nasycené3g
- sacharidy26g
- cukry12g
- vláknina1g
- proteín2g
- sůl0.2g
Postup přípravy
krok 1
Máslo rozšlehejte elektrickým šlehačem nebo mixéru a postupně do něj přidávejte cukr, zlatý sirup a melasu. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Vsypte mouku, prášek do pečiva a zázvor spolu se špetkou soli a pomalu promíchejte než se spojí těsto. V tomto okamžiku bude velmi měkké. Těsto přemístěte do nádoby a dejte na cca 8 hodin nebo přes noc do lednice.
krok 2
K vyválení těsta budete potřebovat nepřilnavou pracovní plochu lehce posypanou moukou. Z těsta odeberte malou část (bude ještě velmi měkké) a opatrně vyválejte na tloušťku asi 2 mm. Vykrajujte tvary a přendejte je na plech (vymazaný nebo s pečicím papírem). Jakmile plech zaplníte, dejte ho na 30 minut do lednice spolu se zbývajícím těstem.
krok 3
Troubu rozehřejte na 170°C. Vařte perníčky 10 – 12 minut podle stupně křupavosti, nezkoušejte je sundávat z plechu, dokud perníčky nevychladnou. Po vychladnutí je můžete zdobit.