Ricottové lívance s pomerančem a medem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Na 1–2 porce
Suroviny
- 2 ks pomeranč
- 200 g hladká mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 1 ks vejce, prošlehané
- 200 ml polotučné mléko
- 220 g ricotta
- 1 lžíce slunečnicový olej nebo jiný rostlinný olej
- med, k podávání
- 1 hrst pistácie, hrubě nasekané
Postup přípravy
- KROK 1
Pomeranče oloupejte nožem tak, abyste je zbavili i bílé vrstvy. Oloupané pomeranče nakrájejte na kolečka. Do velké mísy dejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Uprostřed udělejte důlek a do něj vlijte vejce a trochu mléka. Vařečkou postupně zapracovávejte mouku do tekutiny, dokud nezískáte těsto bez hrudek. Vmíchejte zbytek mléka a poté zapracujte ricottu.
- KROK 2
Rozpalte velkou nepřilnavou pánev a přidejte trochu olej. Přidejte 3 nebo 4 velké lžíce těsta, rozmístěné dostatečně daleko od sebe, abyste vytvořili lívance o průměru asi 10 cm. Opakujte na středním ohni asi 2 minuty, dokud se na povrchu neobjeví bublinky. Otočte pomocí paletového obracečky a opékejte další 2 minuty dozlatova. Hotové lívance udržujte v teple (např. v troubě nahřáté na 50°C), než opečete všechny.
- KROK 3
Naskládejte lívance na talíř, na ně navršte plátky pomeranče, pokapejte medem, posypte ořechy a podávejte teplé.