Čedarové houstičky scones
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 12–15 porcí
Suroviny
- 200 g mouka pšeničná hladká předem prosátá s kypřicím práškem do pečiva + trocha navíc na posypání
- 1 lžička kypřicí prášek do pečiva předem prosetý s moukou (viz výše)
- 50 g máslo, o pokojové teplotě
- 25 g ovesné vločky
- 75 g čedar, nastrouhaný + navíc na posypání (lze vynechat)
- 150 ml mléko
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu zahřejte na 220°C. Do velké mísy vsypte mouku a zapracujte do ní máslo. Vmíchejte ovesné vločky a nastrouhaný sýr, pak mléko – pokud se vám zdá, že by těsto mohlo být příliš suché, přidejte trochu více mléka a poté vypracujte měkké těsto.
- KROK 2
Pracovní plochu lehce poprašte trochou mouky. Těsto rozválejte na plát o tloušťce 2 cm. Pomocí 4cm hladkého vykrajovátka vykrájejte kolečka – snažte se vykrajovátkem nekroutit, protože by koláčky nenabývaly nerovnoměrně. Odřezky znovu spojte, rozválejte a vykrájejte.
- KROK 3
Houstičky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, posypte strouhaným sýrem a pečte 12–15 minut, dokud nenabydou a nezezlátnou. Před podáváním vychlaďte na mřížce. Skvělé jsou samotné i s rozmačkaným avokádem nebo krémovým sýrem a šunkou, okurkou nebo řeřichou.