Čedarové houstičky scones
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 12–15 porcí
- 200 g mouka pšeničná hladkápředem prosátá s kypřicím práškem do pečiva + trocha navíc na posypání
- 1 lžička kypřicí prášek do pečivapředem prosetý s moukou (viz výše)
- 50 g másloo pokojové teplotě
- 25 g ovesné vločky
- 75 g čedarnastrouhaný + navíc na posypání (lze vynechat)
- 150 ml mléko
- kcal130
- tuky6g
- nasycené4g
- sacharidy15g
- cukry1g
- vláknina1g
- proteín4g
- sůl0.36g
Postup přípravy
krok 1
Troubu zahřejte na 220°C. Do velké mísy vsypte mouku a zapracujte do ní máslo. Vmíchejte ovesné vločky a nastrouhaný sýr, pak mléko – pokud se vám zdá, že by těsto mohlo být příliš suché, přidejte trochu více mléka a poté vypracujte měkké těsto.
krok 2
Pracovní plochu lehce poprašte trochou mouky. Těsto rozválejte na plát o tloušťce 2 cm. Pomocí 4cm hladkého vykrajovátka vykrájejte kolečka – snažte se vykrajovátkem nekroutit, protože by koláčky nenabývaly nerovnoměrně. Odřezky znovu spojte, rozválejte a vykrájejte.
krok 3
Houstičky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, posypte strouhaným sýrem a pečte 12–15 minut, dokud nenabydou a nezezlátnou. Před podáváním vychlaďte na mřížce. Skvělé jsou samotné i s rozmačkaným avokádem nebo krémovým sýrem a šunkou, okurkou nebo řeřichou.