Kukuřičné koláčky s cheddarem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Plus čas na zchladnutí
- 10 porcí
Suroviny
- 2 velká kukuřice, nebo 250g kukuřice z plechovky (váha po odkapání)
- 350 g samokypřící mouka
- 1 lžička kypřící prášek
- 2 lžičky anglická hořčice v prášku
- 1/4 lžičky mletý kajenský pepř nebo paprika, plus extra pro posypání
- pár větviček tymián, lístky
- 50 g studené máslo bez soli, nakrájené na kostky
- 175 g cheddar, nastrouhaný
- 175 ml polotučné mléko, plus extra pro potření
- 1/2 citron, pouze šťáva
Postup přípravy
- KROK 1
Přiveďte k varu pánev s osolenou vodou. Držte kukuřičný klas v pravém úhlu k prkénku, pak přejeďte ostrým nožem po délce klasu (co nejblíže k jádru) a odřízněte tak řádky kukuřice. Jádra vařte 4 minuty nebo dokud nezměknou, poté dobře sceďte.
- KROK 2
Rozehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, hořčici, kajenský pepř, 1 lžičku soli a 1 lžičku lístků tymiánu. Poté utřete s máslem, dokud nebude směs vypadat obsahovat pouze malé drobky.
- KROK 3
Nasypte do mísy většinu sýra a všechnu kukuřici. Mléko smíchejte s citronovou šťávou a poté vmíchejte do směsi v míse, aby vzniklo lehce lepivé těsto. Těsto nesmíte přepracovat, pouze lehce propracujte.
- KROK 4
Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, 2-3x prohněťte, aby se trochu vyhladilo, a poté rozdělte na 10 kuliček. Vytvarujte je pouze rukami a dejte na pomoučený plech. Každou potřete trochou mléka, poté posypte trochou sýra, kajenským pepřem a několika lístky tymiánu.
- KROK 5
Pečte 10–12 minut, nebo dokud koláčky nevykynou, nezezlátnou. Po poklepání na dno by měly být duté. Vychladit je nechejte na roštu.