reklama

  • 500 g mouka
    (chlebová, celozrnná nebo bílá) + navíc na podsypání
  • 7 g sušené droždí
  • 1 lžička sůl
  • 2 lžíce olivový olej
    + navíc na vymazání formy
  • 1 lžíce med
    tekutý

Nutriční hodnoty: Na porci

  • kcal231
  • tuky4g
  • nasycené1g
  • sacharidy42g
  • cukry3g
  • vláknina4g
  • proteín10g
  • sůl0.63g

Postup přípravy

  • krok 1

    Mouku, droždí a sůl vsypte do velké mísy a promíchejte rukama. Smíchejte 300 ml teplé vody (abyste v ní udrželi ruku) s olejem a medem, poté vmíchejte do suchých surovin a vypracujte vláčné těsto.

  • krok 2

    Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a hněťte 5 minut, až se těsto přestane lepit, v případě potřeby přisypte ještě trochu mouky.

  • krok 3

    Formu na bochník o hmotnosti 900 g vymažte olejem, vložte do ní těsto a rovnoměrně ho přitlačte. Vložte do velkého plastového sáčku a nechte kynout 1 hodinu, dokud těsto nevykyne tak, aby naplnilo formu a již nevyskočí zpět, když do něj vtisknete prst.

  • krok 4

    Troubu rozehřejte na 200°C. Ostrým nožem udělejte přes horní část bochníku několik zářezů a pečte 30–35 minut, dokud bochník nenabude a nezezlátne. Vyklopte ho na chladicí mřížku a poklepáním na dno chleba zkontrolujte, zda je propečený. Mělo by to znít dutě. Nechte vychladnout.

reklama
reklama
reklama
reklama