Nejjednodušší chleba
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + kynutí
- Velmi snadné
- Na 8 porcí
- 500 g mouka(chlebová, celozrnná nebo bílá) + navíc na podsypání
- 7 g sušené droždí
- 1 lžička sůl
- 2 lžíce olivový olej+ navíc na vymazání formy
- 1 lžíce medtekutý
- kcal231
- tuky4g
- nasycené1g
- sacharidy42g
- cukry3g
- vláknina4g
- proteín10g
- sůl0.63g
Postup přípravy
krok 1
Mouku, droždí a sůl vsypte do velké mísy a promíchejte rukama. Smíchejte 300 ml teplé vody (abyste v ní udrželi ruku) s olejem a medem, poté vmíchejte do suchých surovin a vypracujte vláčné těsto.
krok 2
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a hněťte 5 minut, až se těsto přestane lepit, v případě potřeby přisypte ještě trochu mouky.
krok 3
Formu na bochník o hmotnosti 900 g vymažte olejem, vložte do ní těsto a rovnoměrně ho přitlačte. Vložte do velkého plastového sáčku a nechte kynout 1 hodinu, dokud těsto nevykyne tak, aby naplnilo formu a již nevyskočí zpět, když do něj vtisknete prst.
krok 4
Troubu rozehřejte na 200°C. Ostrým nožem udělejte přes horní část bochníku několik zářezů a pečte 30–35 minut, dokud bochník nenabude a nezezlátne. Vyklopte ho na chladicí mřížku a poklepáním na dno chleba zkontrolujte, zda je propečený. Mělo by to znít dutě. Nechte vychladnout.