reklama

  • 3 ks česnek
    celé paličky
  • 2 lžíce olivový olej
  • 375 g hotové listové těsto
  • 1 a ½ lžíce medová dijonská hořčice
    (použili jsme značku Maille) nebo použijte 2 lžičky dijonské hořčice a trochu medu
  • 325 g cherry rajčata
    rozpůlená
  • 1 ks vejce
    rozšlehané
  • 150 g čerstvý měkký kozí sýr
    (použili jsme značku Chavroux - jiné měkké kozí sýry smíchejte s trochou mléka, aby povolily)
  • hrst lístků bazalky

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal591
  • tuky40g
  • nasycené19g
  • sacharidy40g
  • cukry5g
  • vláknina2g
  • proteín18g
  • sůl1.8g

Postup přípravy

  • krok 1

    Plynovou troubu rozehřejte na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C). Z celých neoloupaných paliček česneků odřízněte vršky a položte je na alobal. Pokapejte 1 lžící oleje, osolte, opepřete nebo jinak okořeňte dle chuti a zabalte do balíčku. Pečte 50 minut nebo do změknutí a poté nechte vychladnout – můžete si je připravit i den předem.

  • krok 2

    Ostrým nožem nakrájejte těsto na čtvrtiny. Každý kousek rozválejte a vykrojte z něj kolečko o průměru 14 cm. Pokud nemáte vykrajovátko, použijte místo něj talíř. Kolečka těsta položte na plech a pomocí menšího vykrajovátka (nebo talířku) vytvořte cca centimetrové okraje. K vytvoření okrajů můžete použít i nůž, kterým jeden centimetr od okraje objedete těsto, ale dejte pozor, abyste ho neprořízli. Dno koláčků propíchněte vidličkou a dejte vychladit.

  • krok 3

    Teplotu v horkovzdušné troubě zvyšte na 200 °C (u plynové na 180 °C). Když je česnek dostatečně vychladlý, vymačkejte dužinu z paliček do mísy. Přidejte hořčici, zbývající olej, trochu soli, pepře či dalšího koření a vidličkou rozmačkejte na pastu. Rozetřete ji na těsto koláčků (ale okraje nechte volné), pak na ni položte půlky rajčat slupkou dolů a pořádně osolte, opepřete a případně dochuťte dalším kořením dle chuti.

  • krok 4

    Okraje těsta potřete vajíčkem, na koláčky rozdrobte kozí sýr a pečte 25 až 30 minut, dokud těsto nezezlátne, nezkřehne a rajčata se nezačnou scvrkávat. Pak je vyjměte z plechu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Před podáváním je ozdobte bazalkou.

reklama
reklama
reklama
reklama