Slané koláčky s rajčaty, pečeným česnekem a kozím sýrem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Na 4 kusy
- 3 ks česnekcelé paličky
- 2 lžíce olivový olej
- 375 g hotové listové těsto
- 1 a ½ lžíce medová dijonská hořčice(použili jsme značku Maille) nebo použijte 2 lžičky dijonské hořčice a trochu medu
- 325 g cherry rajčatarozpůlená
- 1 ks vejcerozšlehané
- 150 g čerstvý měkký kozí sýr(použili jsme značku Chavroux - jiné měkké kozí sýry smíchejte s trochou mléka, aby povolily)
- hrst lístků bazalky
- kcal591
- tuky40g
- nasycené19g
- sacharidy40g
- cukry5g
- vláknina2g
- proteín18g
- sůl1.8g
Postup přípravy
krok 1
Plynovou troubu rozehřejte na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C). Z celých neoloupaných paliček česneků odřízněte vršky a položte je na alobal. Pokapejte 1 lžící oleje, osolte, opepřete nebo jinak okořeňte dle chuti a zabalte do balíčku. Pečte 50 minut nebo do změknutí a poté nechte vychladnout – můžete si je připravit i den předem.
krok 2
Ostrým nožem nakrájejte těsto na čtvrtiny. Každý kousek rozválejte a vykrojte z něj kolečko o průměru 14 cm. Pokud nemáte vykrajovátko, použijte místo něj talíř. Kolečka těsta položte na plech a pomocí menšího vykrajovátka (nebo talířku) vytvořte cca centimetrové okraje. K vytvoření okrajů můžete použít i nůž, kterým jeden centimetr od okraje objedete těsto, ale dejte pozor, abyste ho neprořízli. Dno koláčků propíchněte vidličkou a dejte vychladit.
krok 3
Teplotu v horkovzdušné troubě zvyšte na 200 °C (u plynové na 180 °C). Když je česnek dostatečně vychladlý, vymačkejte dužinu z paliček do mísy. Přidejte hořčici, zbývající olej, trochu soli, pepře či dalšího koření a vidličkou rozmačkejte na pastu. Rozetřete ji na těsto koláčků (ale okraje nechte volné), pak na ni položte půlky rajčat slupkou dolů a pořádně osolte, opepřete a případně dochuťte dalším kořením dle chuti.
krok 4
Okraje těsta potřete vajíčkem, na koláčky rozdrobte kozí sýr a pečte 25 až 30 minut, dokud těsto nezezlátne, nezkřehne a rajčata se nezačnou scvrkávat. Pak je vyjměte z plechu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Před podáváním je ozdobte bazalkou.