Slaný koláč s chřestem a sýrem
- Příprava a čas vaření
- Příprava -
- Snadné
- 8 ks
Suroviny
Na těsto
- 140 g mouka pšeničná hladká
- 85 g máslo, na kostičky
- 85 g čedar, nebo jiný tvrdý sýr, jemně nastrouhaný
Na náplň
- 5 vejce
- 175 ml mléko
- 100 g čedar nebo jiný tvrdý sýr, jemně nastrouhaný
- 300 g chřest, oloupaný, podélně nakrájený
Postup přípravy
- KROK 1
Do mísy dejte mouku, přidejte máslo a konečky prstů rozetřete, dokud směs nebude připomínat žmolenku. Do těsta přidejte nastrouhaný čedar a promíchejte. Přidejte 3 lžíce studené vody a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte 5 minut chladit. Vymažte máslem rozevírací dortovou formu o průměru 20 cm a s vyjímatelným dnem nebo obdélníkovou formu na dort o rozměrech 35 x 12 cm.
- KROK 2
Troubu rozehřejte na 180 °C. Pracovní plochu lehce poprašte moukou, rozválejte těsto a vyložte jím připravenou formu. Nechte 20 minut ztuhnout v mrazáku. Poté položte na těsto pečicí papír, zasypte ho fazolemi a pečte 15 minut. Odstraňte fazole a papír a poté vraťte těsto opět na 10 minut do trouby.
- KROK 3
Vejce rozklepněte do misky, rozšlehejte, poté přidejte mléko a znovu prošlehejte. Předpečené těsto posypte polovinou strouhaného sýra, poté přidejte chřest, vaječnou směs a zbývající sýr (pokud používáte obdélníkovou formu, možná nebudete potřebovat celou směs, takže ji přidávejte postupně). Pečte ve spodní polovině trouby 30-35 minut nebo dokud vaječná směs neztuhne.