reklama

  • 6 plátků slaniny
    nakrájené
  • 1 hrst žampiony
    rozpůlené
  • 1 lžíce rostlinný olej
  • 1 ks cibule
    nakrájená
  • 1 stroužek česnek
    rozmačkaný
  • 150 g dlouhozrnná rýže
  • 300 ml vývar
    horký
  • 1 hrst čedar
    nebo jiný sýr, nastrouhaný

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal549
  • tuky24g
  • nasycené9g
  • sacharidy68g
  • cukry2g
  • vláknina1g
  • proteín19g
  • sůl2.32g

Postup přípravy

  • krok 1

    Rozpalte velký nepřilnavý kastrol a vhoďte do něj slaninu. Smažte několik minut na středním plameni, dokud slanina nezačne pouštět tuk. Přidejte houby, trochu zesilte plamen a restujte další 3 – 4 minuty, až jsou houby zlatavé a slanina křupavá. Vyklopte na žáruvzdorný talíř a udržujte v teple buď v mírně vyhřáté troubě nebo přikryté alobalem.

  • krok 2

    Ve stejné pánvi rozpalte olej a zlehka na něm opékejte pokrájenou cibuli (asi 5 minut). Přidejte česnek a restujte další minutu. Poté vsypte rýži. Vše zalijte vývarem, jednou promíchejte a přiveďte k varu. Až se rýže začne vařit, ztlumte plamen a vařte 10 minut, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Rýže bude v tomto okamžiku ještě trochu nedodělaná. Sundejte z ohně, zamíchejte a přikryjte pokličkou (nebo velkým talířem). Nechte 5 minut dojít ve vlastní páře.

  • krok 3

    Vmíchejte větší část sýra do rýže, osolte a opepřete. Podávejte v miskách posypané slaninou, žampiony zbylým strouhaným sýrem.

reklama
reklama
reklama
reklama