Snadná veganská houbová paštika s kandovanými ořechy
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus 2 hodiny chlazení
- Porce 8
- 2 lžíce olivového oleje
- 750 g lesních hubnakrájených na drobno
- 2 stroužky česnekunakrájený na jemno
- 3 lžíce lístků tymiánu
- 150 ml kokosového krému
- toustk podávání
- karamelizovaná cibulek podávání
Pro vlašské ořechy
- 25 g práškového cukru
- 50 g půlky vlašských ořechů
- kcal115
- tuky9g
- nasycené1g
- sacharidy4g
- cukry4g
- vláknina1g
- proteín4g
- sůl0.8g
Postup přípravy
krok 1
Na pánvi rozehřejte olej a houby opékejte 15–20 minut, dokud nebudou velmi měkké a dokud se všechna uvolněná tekutina neodpaří. Vmíchejte česnek, 1 lžíci lístků tymiánu. Ochuřte mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Smažte ještě 3 minuty. Nechte mírně vychladnout.
krok 2
Houbovou směs přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na hustou pastu. Přidejte 100 ml kokosové smetany, poté znovu promixujte, dokud paštika nebude hladká a krémová. Podle potřeby přidejte další smetanu. Podle chuti okořeňte a dochuťte solí. Dejte do misky a povrch uhlaďte. Zakápněte dostatečným množstvím olivového oleje, aby byla vrchní část paštiky pokrytá - tak zabránite tomu, aby paštika vysychala. Přikryjte a chlaďte 2 hodiny, dokud neztuhne. V lednici vydrží až 24 hodin.
krok 3
Cukr dejte do pánve s 1 lžičkou vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Přiveďte na středně vysokou teplotu a nechte probublávat bez míchání asi 10 minut - dokud se cukr nerozpustí a nezmění se ve zlatý karamel. Vmíchejte ořechy, 2 lžičky lístků tymiánu a špetku mořské soli, poté vyklopte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Po vychladnutí a ztuhnutí rozsekejte na kousky.
krok 4
Paštiku podávajte na kouscích toustu ozdobené kandovanými ořechy.