reklama

  • 225 g hladká mouka
  • 140 g máslo
  • 3 jablka
    velká
  • 2 lžíce med
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka koření mixed spice
  • 1 vejce
    prošlehané
  • crème fraîche
    vanilková zmrzlina nebo bílý jogurt, k podávání

Nutriční hodnoty: Na porci

  • kcal527
  • tuky31g
  • nasycené19g
  • sacharidy52g
  • cukry11g
  • vláknina5g
  • proteín8g
  • sůl0.6g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 200 °C. Prosejte mouku do velké mísy a přidejte máslo. Pomocí prstů rychle vypracujte drobenku.

  • krok 2

    Postupně přidejte asi 3 lžíce studené vody. Jen tolik, aby se směs spojila do koule. Poté zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice, zatímco budete připravovat jablka (alespoň na 30 minut).

  • krok 3

    Jablka zbavte jádřince a poté nakrájejte na stejně velké kousky, aby se všechna vařila za stejnou dobu. Do koláčové formy vsypte jablka, pokapejte medem a přidejte skořici, koření mixed spice a asi 2 lžíce vody.

  • krok 4

    Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na takovou velikost, aby zakrylo koláčovou formu. Pomocí válečku těsto opatrně nadzvedněte a položte na jablka. Opatrně ořízněte přebytečné těsto. Můžete ho znovu spojit a vykrájet z něj nejrůznější tvary a koláč jimi ozdobit. Okraj těsta přitiskněte k misce, aby dobře těsnilo.

  • krok 5

    V těstě udělejte malý zářez, aby mohla při vaření unikat pára. Poté potřete rozšlehaným vejcem.

  • krok 6

    Koláč pečte 20–30 minut dozlatova. Jablečná náplň by měla bublat a být horká. Koláč podávejte ještě teplý s crème fraîche, zmrzlinou nebo bílým jogurtem.

reklama
reklama
reklama
reklama