Snadný jablečný koláč
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření -
- Velmi snadné
- Na 4 porce
Suroviny
- 225 g hladká mouka
- 140 g máslo
- 3 jablka, velká
- 2 lžíce med
- 1 špetka skořice
- 1 špetka koření mixed spice
- 1 vejce, prošlehané
- crème fraîche, vanilková zmrzlina nebo bílý jogurt, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 200 °C. Prosejte mouku do velké mísy a přidejte máslo. Pomocí prstů rychle vypracujte drobenku.
- KROK 2
Postupně přidejte asi 3 lžíce studené vody. Jen tolik, aby se směs spojila do koule. Poté zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice, zatímco budete připravovat jablka (alespoň na 30 minut).
- KROK 3
Jablka zbavte jádřince a poté nakrájejte na stejně velké kousky, aby se všechna vařila za stejnou dobu. Do koláčové formy vsypte jablka, pokapejte medem a přidejte skořici, koření mixed spice a asi 2 lžíce vody.
- KROK 4
Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na takovou velikost, aby zakrylo koláčovou formu. Pomocí válečku těsto opatrně nadzvedněte a položte na jablka. Opatrně ořízněte přebytečné těsto. Můžete ho znovu spojit a vykrájet z něj nejrůznější tvary a koláč jimi ozdobit. Okraj těsta přitiskněte k misce, aby dobře těsnilo.
- KROK 5
V těstě udělejte malý zářez, aby mohla při vaření unikat pára. Poté potřete rozšlehaným vejcem.
- KROK 6
Koláč pečte 20–30 minut dozlatova. Jablečná náplň by měla bublat a být horká. Koláč podávejte ještě teplý s crème fraîche, zmrzlinou nebo bílým jogurtem.