reklama

  • 320 g listové těsto
  • 250 g meruňky
    čerstvé nebo kompotované
  • 1 lžíce mandle
    loupané
  • 3 lžíce meruňkový džem
  • šlehačka
    nebo zmrzlina, k podávání

Pro marcipán

  • 175 g třtinový cukr
  • 280 g cukr moučka
  • 450 g mandle
    mleté
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 2 ks vejce
    rozšlehaná
  • ½ lžičky citronová šťáva
  • 4 lžíce smetana ke šlehání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal811
  • tuky46g
  • nasycené9g
  • sacharidy80g
  • cukry65g
  • vláknina2g
  • proteín19g
  • sůl0.4g

Postup přípravy

  • krok 1

    Nejprve si připravte marcipán. Ve velké míse smíchejte oba cukry s mletými mandlemi a vanilkou. Uprostřed udělejte důlek. Nechte si lžičku prošlehaného vejce v malé misce a zbytek vyklopte do důlku spolu s citronovou šťávou. Vše dobře promíchejte, poté lžicích vmíchejte smetanu, dokud nebude směs tvárná (možná nebudete potřebovat všechnu smetanu). Nechejte 20 minut vychladit. Troubu rozpalte na 200 °C.

  • krok 2

    Listové těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem, poté asi 1,5 cm do okrajů udělejte nožem lehkou rýhu. Dejte jen pozor, abyste těsto neprořízli celé. Uprostřed lehce narýhujte kosočtvercový vzor, aby těsto během pečení uprostřed nevyboulilo.

  • krok 3

    Marcipán rozprostřete po těstě, okraje nechte čisté. Navrch dejte půlky meruněk řeznou stranou dolů. Okraj potřete odloženým rozšlehaným vejcem a dejte na 15 minut péct do trouby. Pak po koláči rozprostřete na mandlové plátky. Pečte dalších 5 – 10 minut, dokud mandle nezezlátnou a pečivo se nebude propečené.

  • krok 4

    Džem rozehřejte na mírném ohni a potřete jím meruňky. Upečený koláč nakrájejte na čtverečky a podávejte teplé se zmrzlinou nebo smetanou.

reklama
reklama
reklama
reklama