reklama

Suroviny

  • 250 g hladká mouka
  • 100 g máslo
  • 2 lžíce krupicový cukr (nebo o něco více podle chuti)
  • 7 g sušené droždí
  • 3 vejce
  • 1 rozšlehaný žloutek, na potření
  • 2-3 kostky cukru, rozdrcené nebo perlový cukr na posypání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Mouku nasypte do kuchyňského robotu s hnětacím hákem a přidejte máslo. Zpracovávejte, dokud nebude směs vypadat jako drobenka. Vmíchejte cukr, špetku soli a droždí.

  • KROK 2

    Přidejte vejce a vypracujte soudržné těsto, poté hněťte ještě asi 2 minuty, až je těsto hladké. Obdélníkovou formu na chlebíček vymažte máslem. Pracovní plochu poprašte moukou a těsto na ni vyklopte. Pomoučněnýma rukama krátce prohněťte, aby se vytvořila koule, a poté těsto vložte do formy hladkou stranou nahoru. Zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

  • KROK 3

    Troubu rozehřejte na 200°C. Vršek chlebíčku potřete žloutkem, poté posypte drceným nebo perlovým cukrem a pečte 20–25 minut do zlatova. Bochník by při poklepání měl znít dutě. Vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

  • KROK 4

    Nemáte kuchyňský robot? Jednoduše ručně vetřete máslo do mouky, vmíchejte cukr, sůl a droždí, poté přidejte vejce a vymíchejte vařečkou hladké těsto. Přikryjte a vložte do lenice na 20 minut (s těstem se snáze pracuje), poté 5 minut hněťte na moukou poprášeném povrchu. Vložte do formy a pokračujte podle receptu.

reklama
reklama
reklama
reklama