Snídaňové lívance z brambor & jarní cibulky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 2 porce (celkem 6 lívanců)
Suroviny
- 140 g moučné brambory (odvážené po oloupání), nakrájené na velké kousky
- 50 g hladká samokypřící mouka
- ½ lžičky jedlá soda
- 3 ks velká vejce
- 5 lžic mléko
- 3 ks jarní cibulka, najemno nasekaná
- 2 lžičky slunečnicový olej, plus navíc, pokud je potřeba
- kousek másla
- 6 plátků americká slanina (uzená či neuzená)
Postup přípravy
- KROK 1
Dejte brambory do velkého hrnce s osolenou vodou a uvařte je do měkka. Důkladně je sceďte, přesuňte zpět do hrnce, ve kterém je 1 minutu protřepávejte na mírném ohni, aby se vysušily. Poté je rozmačkejte na kaši a nechte vychladnout.
- KROK 2
Vychladlou kaši dejte do mísy s moukou a jedlou sodou. Rozšlehejte 1 vejce s mlékem, osolte, vyklopte do mísy a vyšlehejte dohladka. Vmíchejte jarní cibulku a část si nechte na podávání.
- KROK 3
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte polovinu oleje a másla a až začne prskat, pomocí lžíce na ni dejte polovinu těsta, ze kterého vytvoříte 3 lívance. Smažte je asi 1 minutu z každé strany, aby zhnědly a zespoda ztuhly, pak je otočte a smažte z druhé strany. Zatímco budete dělat další 3 lívance, ty hotové udržujte v teple v troubě.
- KROK 4
Otřete pánev, vložte do ní slaninu a škvařte ji téměř dokřupava. Pak ji odsuňte ke straně a do pánve rozklepněte zbývající 2 vejce – v případě potřeby pánev potřete ještě trochou oleje. Vejce usmažte podle chuti a podávejte s lívanci a slaninou, posypané zbylou jarní cibulkou.