Špenátovo cuketové lasagne
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 6 porcí
- 400 g špenát
- 1 lžíce olivový olej
- 2 stroužky česnekutřený
- 250 g mascarpone
- 1 lžička muškátový oříšekmletý
- 100 g parmazán(nebo veganská alternativa) nastrouhaný
- 9 plátků lasagne
- 100 ml smetana ke šlehání
- 3 cuketavelká, nakrájená podélně
- kcal424
- tuky33g
- nasycené20g
- sacharidy16g
- cukry4g
- vláknina2g
- proteín14g
- sůl0.4g
Postup přípravy
krok 1
Špenát v sítu nebo cedníku zalijte vroucí vodou, aby zvadl. Nechte vychladnout natolik, aby se s ním dalo manipulovat a poté vymačkejte přebytečnou tekutinu.
krok 2
V nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni olej, přidejte česnek a restujte 1 minutu. Následně muškátový oříšek a ještě 1 minutu zahřívejte, poté přidejte mascarpone, špenát, polovinu smetany a polovinu parmazánu. Bohatě osolte, dobře promíchejte a odstavte.
krok 3
Troubu rozpalte na 180 °C. Třetinu náplně rozetřete na dno zapékací misky 20 x 30 cm, přikryjte třemi pláty lasagní a přidejte vrstvu cuket. Opakujte ještě dvakrát. Poslední vrstvu přelijte zbylou smetanou a posypte zbylým parmazánem.
krok 4
Pečte 40–45 minut, nebo dokud omáčka nezačne bublat a těstoviny nezměknou (píchněte do těstovin špejli a když jimi zlehka projede, jsou hotové). Nechte 5 minut odpočinout a poté podávejte.