Svěží jarní polévka z kopřiv a medvědího česneku
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 6
Skip to ingredients
Suroviny
- 1 lžíce řepkový olej, plus extra na pokapání
- 25 g máslo
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 1 pórek, nakrájený najemno
- 2 řapík celeru, nakrájené na tenké plátky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 malý brambor, oloupaný a nakrájený na kostičky
- 1,2 l zeleninový vývar
- 300 g lístky mladých kopřiv
- 200 g listy medvědího česneku, máte-li květy, ponechte je na ozdobení
- 3 lžíce mléko
Postup přípravy
- KROK 1
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a máslo. Vsypte cibuli, pórek, řapíkatý celer, kostičky mrkve a brambory a špetku soli. Míchejte, aby se zelenina obalila v tuku a orestovala. Přikryjte a 15-20 minut zlehka duste, občas promíchejte, aby se zelenina nepřichytila ke dnu hrnce.
- KROK 2
Zalijte vývarem a vařte 10 minut. Přidejte kopřivy v několika dávkách za stálého míchání, poté přidejte listy medvědího česneku a vařte 2 minuty.
- KROK 3
Sundejte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem nebo přelijte do stojacího mixéru. Vraťte na oheň a promíchejte s mlékem, poté dochuťte solí a česrtvě mletým pepřem. Nalijte do misek a zakápněte trochou oleje navíc, pak přidejte několik květů medvědího česneku na ozdobu.