reklama

  • 1 lžíce řepkový olej
    plus extra na pokapání
  • 25 g máslo
  • 1 cibule
    nakrájená najemno
  • 1 pórek
    nakrájený najemno
  • 2 řapík celeru
    nakrájené na tenké plátky
  • 1 mrkev
    nakrájená na kostičky
  • 1 malý brambor
    oloupaný a nakrájený na kostičky
  • 1,2 l zeleninový vývar
  • 300 g lístky mladých kopřiv
  • 200 g listy medvědího česneku
    máte-li květy, ponechte je na ozdobení
  • 3 lžíce mléko

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal189
  • tuky10g
  • nasycené4g
  • sacharidy16g
  • cukry10g
  • vláknina6g
  • proteín6g
  • sůl1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Ve velkém hrnci rozehřejte olej a máslo. Vsypte cibuli, pórek, řapíkatý celer, kostičky mrkve a brambory a špetku soli. Míchejte, aby se zelenina obalila v tuku a orestovala. Přikryjte a 15-20 minut zlehka duste, občas promíchejte, aby se zelenina nepřichytila ke dnu hrnce.

  • krok 2

    Zalijte vývarem a vařte 10 minut. Přidejte kopřivy v několika dávkách za stálého míchání, poté přidejte listy medvědího česneku a vařte 2 minuty.

  • krok 3

    Sundejte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem nebo přelijte do stojacího mixéru. Vraťte na oheň a promíchejte s mlékem, poté dochuťte solí a česrtvě mletým pepřem. Nalijte do misek a zakápněte trochou oleje navíc, pak přidejte několik květů medvědího česneku na ozdobu.

reklama
reklama
reklama
reklama