Svěží jarní polévka z kopřiv a medvědího česneku
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 6
Přejít na suroviny
- 1 lžíce řepkový olejplus extra na pokapání
- 25 g máslo
- 1 cibulenakrájená najemno
- 1 póreknakrájený najemno
- 2 řapík celerunakrájené na tenké plátky
- 1 mrkevnakrájená na kostičky
- 1 malý bramboroloupaný a nakrájený na kostičky
- 1,2 l zeleninový vývar
- 300 g lístky mladých kopřiv
- 200 g listy medvědího česnekumáte-li květy, ponechte je na ozdobení
- 3 lžíce mléko
- kcal189
- tuky10g
- nasycené4g
- sacharidy16g
- cukry10g
- vláknina6g
- proteín6g
- sůl1g
Postup přípravy
krok 1
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a máslo. Vsypte cibuli, pórek, řapíkatý celer, kostičky mrkve a brambory a špetku soli. Míchejte, aby se zelenina obalila v tuku a orestovala. Přikryjte a 15-20 minut zlehka duste, občas promíchejte, aby se zelenina nepřichytila ke dnu hrnce.
krok 2
Zalijte vývarem a vařte 10 minut. Přidejte kopřivy v několika dávkách za stálého míchání, poté přidejte listy medvědího česneku a vařte 2 minuty.
krok 3
Sundejte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem nebo přelijte do stojacího mixéru. Vraťte na oheň a promíchejte s mlékem, poté dochuťte solí a česrtvě mletým pepřem. Nalijte do misek a zakápněte trochou oleje navíc, pak přidejte několik květů medvědího česneku na ozdobu.