Bruschetta s rajčaty a ricottovým dipem
Jednoduchý italský předkrm v podobě bruschett s rajčaty, které ozvláštňuje krémový dip z ricotty a smetanového sýra. Ideální rychlá večeře nebo pohoštění pro posezení s přáteli.
Přiveďte k varu velký hrnec vody na těstoviny . Štědře osolte a uvařte špagety al dente. V závislosti na výrobci to trvá asi 8-10 minut . Sceďte těstoviny, odložte si 300 ml těstovinové vody (pro 2 osoby).
Mezitím na omáčku oloupeme a nakrájíme najemno stroužky česneku. Parmazán nastrouháme najemno. Petrželku omyjeme a nasekáme nadrobno. Citron omyjeme v horké vodě, osušíme, nastrouháme najemno a vymačkáme.
Rozpusťte máslo a olivový olej ve velké pánvi na středně mírném ohni. Přidejte česnek a za stálého míchání několik minut zahřívejte, dokud česnek nezačne vonět.
Do pánve dejte citronovou kůru a vymačkanou šťávu, opatrně dochuťte solí a pepřem. Do pánve přidejte asi dvě třetiny vody z odložených těstovin a přiveďte k varu na vysoké teplotě.
špagety al dente vložte do pánve a za stálého míchání prohřívejte asi 2 minuty, dokud omáčkamírně nezhoustne a nezíská hedvábný lesk. Sundejte pánev z plotny a přidejte polovinu nastrouhaného parmazánu. Pokračujte v míchání těstovin v pánvi.
Přidejte zbývající parmezán a nasekanou petrželku a energicky promíchejte, dokud nevznikne krémová omáčka. V případě potřeby po přilejte zbývající vodu z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Ozdobte trochou petrželky, citronovou kůrou a parmazánem, chcete-li. Dobrou chuť!