Jednoduché klasické lasagne
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4-6 porcí
Suroviny
- 1 lžíce olivový olej
- 2 silné kusy slanina
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
- 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
- 2 stroužky česnek, nakrájený nadrobno
- 500g hovězí maso mleté
- 1 lžíce rajčatový protlak
- 800g konzervovaná rajčata krájená
- 1 lžíce květový med
- 500g čerstvé lasagne
- 400ml crème fraîche
- 125g mozzarella, natrhaná
- 50g parmazán, čerstvě nastrouhaný
- velká hrst bazalka, nasekané listy, volitelné
Postup přípravy
- KROK 1
Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Slaninu nakrájejte na malé kousky. Do pánve přidejte slaninu a smažte jen pár minut, dokud nezačne zlátnout. Přidejte cibuli, celer a mrkev a smažte na středním plameni 5 minut za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne.
- KROK 2
Přidejte česnek a smažte další 1 minutu, poté přidejte mleté maso a vařte za stálého míchání asi 6 minut, dokud nezezlátne.
- KROK 3
Vmíchejte rajčatový protlak a vařte 1 minutu, dobře promíchejte s hovězím masem a zeleninou. Vložíte nakrájená rajčata z konzervy. Naplňte každou konzervu do poloviny vodou, abyste vypláchli všechna rajčata, která zůstala v plechovce, a přidejte do pánve. Přidejte med a okořeňte podle chuti. Vařte 20 minut.
- KROK 4
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Lasagne skládejte tak, že na dno zapékací mísy přidáte trochu omáčky s hovězím a omáčku rozetřete po celém dně. Na omáčku položte 2 pláty lasagní tak, aby se překrývaly a vyplnili celé dno, pak opakujte s další omáčkou a další vrstvou těstovin. Opakujte s dalšími 2 vrstvami omáčky a těstovin a zakončete vrstvou těstovin.
- KROK 5
Crème fraîche dejte do misky a smíchejte se 2 lžícemi vody, aby byla řidčí a vznikla hladká tekutá omáčka. Tu nalijte na těstoviny a položte na ně natrhanou mozzarellu. Vršek posypte parmazánem a pečte 25–30 minut dozlatova. Servírovat můžete posypané čerstvou bazalkou.