reklama

  • 1 lžíce olivový olej
  • 2 silné kusy slanina
  • 1 cibule
    nakrájená nadrobno
  • 1 řapíkatý celer
    nakrájený nadrobno
  • 1 středně velká mrkev
    nastrouhaná
  • 2 stroužky česnek
    nakrájený nadrobno
  • 500g hovězí maso mleté
  • 1 lžíce rajčatový protlak
  • 800g konzervovaná rajčata krájená
  • 1 lžíce květový med
  • 500g čerstvé lasagne
  • 400ml crème fraîche
  • 125g mozzarella
    natrhaná
  • 50g parmazán
    čerstvě nastrouhaný
  • velká hrst bazalka
    nasekané listy, volitelné

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal844
  • tuky52g
  • nasycené30g
  • sacharidy54g
  • cukry13g
  • vláknina5g
  • proteín37g
  • sůl1.1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Slaninu nakrájejte na malé kousky. Do pánve přidejte slaninu a smažte jen pár minut, dokud nezačne zlátnout. Přidejte cibuli, celer a mrkev a smažte na středním plameni 5 minut za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne.

  • krok 2

    Přidejte česnek a smažte další 1 minutu, poté přidejte mleté maso a vařte za stálého míchání asi 6 minut, dokud nezezlátne.

  • krok 3

    Vmíchejte rajčatový protlak a vařte 1 minutu, dobře promíchejte s hovězím masem a zeleninou. Vložíte nakrájená rajčata z konzervy. Naplňte každou konzervu do poloviny vodou, abyste vypláchli všechna rajčata, která zůstala v plechovce, a přidejte do pánve. Přidejte med a okořeňte podle chuti. Vařte 20 minut.

  • krok 4

    Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Lasagne skládejte tak, že na dno zapékací mísy přidáte trochu omáčky s hovězím a omáčku rozetřete po celém dně. Na omáčku položte 2 pláty lasagní tak, aby se překrývaly a vyplnili celé dno, pak opakujte s další omáčkou a další vrstvou těstovin. Opakujte s dalšími 2 vrstvami omáčky a těstovin a zakončete vrstvou těstovin.

  • krok 5

    Crème fraîche dejte do misky a smíchejte se 2 lžícemi vody, aby byla řidčí a vznikla hladká tekutá omáčka. Tu nalijte na těstoviny a položte na ně natrhanou mozzarellu. Vršek posypte parmazánem a pečte 25–30 minut dozlatova. Servírovat můžete posypané čerstvou bazalkou.

reklama
reklama
reklama
reklama