Kuřecí lasagne s dýní a pestem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 6 porcí
Suroviny
- 2 lžíce olivový olej
- 2 cibule, nakrájené
- 2 stroužky česnek, rozmačkaný
- 4 kuřecí prsa, bez kůže
- 1 lžíce mouka pšeničná hladká
- 600 ml kuřecí vývar
- 500 g mascarpone
- 190 g pesto
- svazek bazalka, nasekané listy, několik celých na ozdobu
- 1 dýně oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- špetka muškátový oříšek
- 12 lasagne
- 85 g parmazán, nastrouhaný
- trocha mléka
- 50 g piniové oříšky
Postup přípravy
- KROK 1
Ve velkém kastrolu rozehřejte olej. Přidejte cibuli a vařte do změknutí, poté přidejte česnek a vařte ještě pár minut. Cibuli a česnek přesuňte na okraj pánve, přidejte kuřecí prsa a opékejte několik minut na každé straně dohněda.
- KROK 2
Přisypejte mouku a vmíchejte do cibulové směsi. Přidejte koření a vývar. Přikryjte a vařte 10 minut – nebo dokud není kuře propečené. Pomocí 2 vidliček nakrájejte kuře na kousky (o velikosti sousta). Přidejte polovinu mascarpone a pesto a míchejte, dokud se mascarpone nerozpustí v omáčce. Poté nechejte pár minut probublávat, aby trochu zhoustlo, stáhněte z ohně a přidejte bazalku.
- KROK 3
Mezitím dejte dýni do mísy se 2 lžícemi vody, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do mikrovlnné trouby na 12–15 minut, dokud nebude dýně opravdu měkká. Dýni dochuťte trochou muškátového oříšku, solí a pepřem a zlehka rozmačkejte vidličkou.
- KROK 4
Troubu rozehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Na dno zapékací misky o rozměrech 20 x 30 cm vložte polovinu kuřecí směsi. Zakryjte 4 pláty lasagní, poté rozmačkanou dýní a polovinou parmazánu. Navrch dejte další 4 pláty lasagní, zbývající kuřecí směs a pak poslední vrstvu lasagní.
- KROK 5
Do zbylého mascarpone vmíchejte tolik mléka, aby vznikla hladká omáčka – musíte se snažit o konzistenci podobnou bílé omáčce (bešamelu). Dochuťte zbylým muškátovým oříškem, solí a pepřem a poté nalijte na lasagne. Vše posypte zbývajícím parmazánem a piniovými oříšky.
- KROK 6
Pečte 40 minut, dokud nebudou uprostřed horké a navrchu křupavé a zlaté. Před podáváním posypte několika lístky bazalky.