reklama

  • 3 lžíce olivový olej
  • 2 řapíkatý celer
    nadrobno nakrájený
  • 1 cibule
    nadrobno nakrájená
  • 1 mrkev
    nadrobno nakrájená
  • 3 stroužky česnek
    rozmačkaný
  • 140g pancetta kostičky
  • 500g hovězí maso mleté
    použito maso s 10% tuku
  • 500g vepřové maso
    nebo telecí maso
  • 200ml mléko
  • 800g konzervovaná rajčata krájená
  • 2 bobkový list
  • 1 větvička rozmarýn
  • 2 větvičky tymián
  • 2 lžičky oregano
  • 2 hovězí vývar
  • 500ml červené víno

Na lasagne

  • 400g lasagne
  • 50g parmazán

Na bílou omáčku bešamel

  • 1 ½l mléko
  • 1 cibule
    nakrájená nahrubo
  • 3 bobkový list
  • 3 hřebíček
  • 100g máslo
  • 100g mouka pšeničná hladká
  • muškátový oříšek
    nastouhaný

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal794
  • tuky38g
  • nasycené17g
  • sacharidy63g
  • cukry16g
  • vláknina4g
  • proteín48g
  • sůl2.7g

Postup přípravy

  • krok 1

    Nejprve si připravte bešamel. Mléko, cibuli, bobkové listy a hřebíček dejte do velkého hrnce a velmi zlehka přiveďte k varu. Vypněte sporák a nechte 1 hodinu omáčku odležet a vstřebávat chuť koření.

  • krok 2

    Na masovou omáčku dejte do dalšího velkého hrnce olej, celer, cibuli, mrkev, česnek a pancettu. Společně pomalu vařte, dokud zelenina nezměkne, zároveň by ale neměla ztmavnout.

  • krok 3

    Přidejte mleté hovězí a vepřové maso, mléko a nakrájená rajčata. Vařečkou promíchejte a rozdrťte a rozmačkejte hrudky mletého masa na stěnách pánve. Když je mleté maso rozdrcené, vmíchejte všechny bylinky, kostky vývaru, červené víno a přiveďte k varu. Zakryjte a vařte 1 hodinu, občas promíchejte, aby se omáčka příliš nepřichytávala.

  • krok 4

    Odkryjte a zvolna duste dalších 30 minut až 1 hodinu, dokud není maso měkké a šťavnaté. Ochutnejte a dokořeňte.

  • krok 5

    Pro dokončení bešamelu sceďte omáčku přes jemné sítko do jednoho nebo dvou džbánů. V původní pánvi rozpusťte máslo, poté vařečkou vmíchejte mouku a 2 minuty povařte.

  • krok 6

    Po troškách vmíchejte scezené mléko – směs zpočátku zhoustne na hustou pastu, ale pokračujte a mléko přidávejte postupně, aby nevznikly hrudky. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu (pokud máte stále v omáčce hrudky, rychle prošlehejte). Nechte probublávat několik minut, dokud omáčka opět nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a dobrým strouhaným muškátovým oříškem.

  • krok 7

    Troubu rozehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Na dno zapékací mísy o objemu asi 3,5 litru rozetřete lžíci masové omáčky. Překryjte jednou vrstvou plátků těstovin (v případě potřeby je můžete rozlomit, aby se vešly) a navrch dejte čtvrtinu bešamelu. Jako další vrstvu přidejte třetinu masové omáčky a posypte troškou parmazánu.

  • krok 8

    Ještě dvakrát zopakujte vrstvení v pořadí těstoviny, bešamel, maso a parmezán, abyste využili veškerou masovou omáčku. Přidejte poslední vrstvu těstovin, poslední bešamel a zbývající parmazán. Položte zapékací nádobu na mřížku, aby se omáčka rozlila stejnoměrně a pečte 1 hodinu, až začne horní vstrva bublat, zhnědne a nahoře bude křupavá.

reklama
reklama
reklama
reklama