Lasagne
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Plus 1 hodina na odležení bešamelu
- Snadné
- 8 porcí
Suroviny
- 3 lžíce olivový olej
- 2 řapíkatý celer, nadrobno nakrájený
- 1 cibule, nadrobno nakrájená
- 1 mrkev, nadrobno nakrájená
- 3 stroužky česnek, rozmačkaný
- 140g pancetta kostičky
- 500g hovězí maso mleté, použito maso s 10% tuku
- 500g vepřové maso nebo telecí maso
- 200ml mléko
- 800g konzervovaná rajčata krájená
- 2 bobkový list
- 1 větvička rozmarýn
- 2 větvičky tymián
- 2 lžičky oregano
- 2 hovězí vývar
- 500ml červené víno
Na lasagne
- 400g lasagne
- 50g parmazán
Na bílou omáčku bešamel
- 1 ½l mléko
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 3 bobkový list
- 3 hřebíček
- 100g máslo
- 100g mouka pšeničná hladká
- muškátový oříšek, nastouhaný
Postup přípravy
- KROK 1
Nejprve si připravte bešamel. Mléko, cibuli, bobkové listy a hřebíček dejte do velkého hrnce a velmi zlehka přiveďte k varu. Vypněte sporák a nechte 1 hodinu omáčku odležet a vstřebávat chuť koření.
- KROK 2
Na masovou omáčku dejte do dalšího velkého hrnce olej, celer, cibuli, mrkev, česnek a pancettu. Společně pomalu vařte, dokud zelenina nezměkne, zároveň by ale neměla ztmavnout.
- KROK 3
Přidejte mleté hovězí a vepřové maso, mléko a nakrájená rajčata. Vařečkou promíchejte a rozdrťte a rozmačkejte hrudky mletého masa na stěnách pánve. Když je mleté maso rozdrcené, vmíchejte všechny bylinky, kostky vývaru, červené víno a přiveďte k varu. Zakryjte a vařte 1 hodinu, občas promíchejte, aby se omáčka příliš nepřichytávala.
- KROK 4
Odkryjte a zvolna duste dalších 30 minut až 1 hodinu, dokud není maso měkké a šťavnaté. Ochutnejte a dokořeňte.
- KROK 5
Pro dokončení bešamelu sceďte omáčku přes jemné sítko do jednoho nebo dvou džbánů. V původní pánvi rozpusťte máslo, poté vařečkou vmíchejte mouku a 2 minuty povařte.
- KROK 6
Po troškách vmíchejte scezené mléko – směs zpočátku zhoustne na hustou pastu, ale pokračujte a mléko přidávejte postupně, aby nevznikly hrudky. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu (pokud máte stále v omáčce hrudky, rychle prošlehejte). Nechte probublávat několik minut, dokud omáčka opět nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a dobrým strouhaným muškátovým oříškem.
- KROK 7
Troubu rozehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Na dno zapékací mísy o objemu asi 3,5 litru rozetřete lžíci masové omáčky. Překryjte jednou vrstvou plátků těstovin (v případě potřeby je můžete rozlomit, aby se vešly) a navrch dejte čtvrtinu bešamelu. Jako další vrstvu přidejte třetinu masové omáčky a posypte troškou parmazánu.
- KROK 8
Ještě dvakrát zopakujte vrstvení v pořadí těstoviny, bešamel, maso a parmezán, abyste využili veškerou masovou omáčku. Přidejte poslední vrstvu těstovin, poslední bešamel a zbývající parmazán. Položte zapékací nádobu na mřížku, aby se omáčka rozlila stejnoměrně a pečte 1 hodinu, až začne horní vstrva bublat, zhnědne a nahoře bude křupavá.