reklama

  • 250g mozzarella
    nastrouhaná
  • 18-20 lasagne
  • 85g parmazán
    nastrouhaný

Na omáčku z masa

  • 3 lžíce olivový olej
  • 4 cibule
    nadrobno nakrájená
  • 8 stroužků česnek
    rozmačkaný
  • 1 lžíce italské bylinky
  • bobkový list
  • 1kg hovězí maso mleté
  • 1600g konzervovaná rajčata krájená
  • 4 lžíce kečup
  • malá sklenice červené víno
    volitelné

Na bílou omáčku (bešamel)

  • 200g máslo
  • 140g mouka pšeničná hladká
  • 1,7l mléko
  • pár špetek muškátový oříšek

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal847
  • tuky48g
  • nasycené25g
  • sacharidy65g
  • cukry17g
  • vláknina5g
  • proteín43g
  • sůl1.58g

Postup přípravy

  • krok 1

    Připravte omáčku s masem: ve velkém hrnci rozehřejte olej a 10 minut na něm zlehka opékejte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, italské bylinky a bobkový list a vařte ještě 2 minuty. Rozpalte velkou pánev. Rozdrobte čtvrtinu hovězího masa, vařte dohněda a poté přidejte k cibuli. Pokračujte v opékání hovězího masa po dávkách a přidávejte k cibuli, dokud nebudete mít uvařené všechno maso. Přidejte rajčata a kečup do hrnce s cibulí a masem. Plechovky od rajčat vypláchněte červeným vínem (pokud používáte) nebo trochou vody a přidejte do pánve. Okořeňte a přiveďte k varu. Jemně vařte 30 minut do zhoustnutí, poté odstavte.

  • krok 2

    Zatímco se masová směs vaří, připravte si bílou omáčku (bešamel). Všechny ingredience vložte do pánve, okořeňte a poté za stálého šlehání přiveďte k varu. Nedělejte si starosti, pokud je směs hrudkovitá – pokud budete dostatečně šlehat, omáčka se spojí. Vařte 5 minut a šlehejte, dokud nebude bešamel hladká. Po zhoustnutí stáhněte z ohně. Pokud nepoužijete ihned, zakryjte potravinářskou fólií a odložte stranou.

  • krok 3

    Ujistěte se, že jste si vše rozdělili, abyste mohli připravit dvě misky lasagní. Do zapékací mísy dejte tenkou vrstvu masové omáčky, polijte trochou bílé omáčky a posypte trochou mozzarelly. Zakryjte vrstvou plátů lasagní, pak znovu přidejte masovou omáčku, bešamel, více mozzarelly a další pláty lasagní. Opakujte ještě jednou a nakonec zakryjte poslední vrstvu lasagní pouze bílou omáčkou. Nakonec posypte parmezánem. Lasagne můžete nyní připravené nechat před pečením jeden den v lednici nebo zmrazit až na 3 měsíce.

  • krok 4

    Chcete-li rovnou péct, zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vařte 35–40 minut, dokud povrch nezhnědne a okraje nebudou křupavé. Před nakrájením nechejte po vyndání z trouby alespoň 10 min uležet. Servírovat můžete se zeleným salátem a česnekovým chlebem.

reklama
reklama
reklama
reklama