Lasagne jednoduše a bez starostí
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 10 porcí (2 misky lasagní)
- 250g mozzarellanastrouhaná
- 18-20 lasagne
- 85g parmazánnastrouhaný
Na omáčku z masa
- 3 lžíce olivový olej
- 4 cibulenadrobno nakrájená
- 8 stroužků česnekrozmačkaný
- 1 lžíce italské bylinky
- bobkový list
- 1kg hovězí maso mleté
- 1600g konzervovaná rajčata krájená
- 4 lžíce kečup
- malá sklenice červené vínovolitelné
Na bílou omáčku (bešamel)
- 200g máslo
- 140g mouka pšeničná hladká
- 1,7l mléko
- pár špetek muškátový oříšek
- kcal847
- tuky48g
- nasycené25g
- sacharidy65g
- cukry17g
- vláknina5g
- proteín43g
- sůl1.58g
Postup přípravy
krok 1
Připravte omáčku s masem: ve velkém hrnci rozehřejte olej a 10 minut na něm zlehka opékejte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, italské bylinky a bobkový list a vařte ještě 2 minuty. Rozpalte velkou pánev. Rozdrobte čtvrtinu hovězího masa, vařte dohněda a poté přidejte k cibuli. Pokračujte v opékání hovězího masa po dávkách a přidávejte k cibuli, dokud nebudete mít uvařené všechno maso. Přidejte rajčata a kečup do hrnce s cibulí a masem. Plechovky od rajčat vypláchněte červeným vínem (pokud používáte) nebo trochou vody a přidejte do pánve. Okořeňte a přiveďte k varu. Jemně vařte 30 minut do zhoustnutí, poté odstavte.
krok 2
Zatímco se masová směs vaří, připravte si bílou omáčku (bešamel). Všechny ingredience vložte do pánve, okořeňte a poté za stálého šlehání přiveďte k varu. Nedělejte si starosti, pokud je směs hrudkovitá – pokud budete dostatečně šlehat, omáčka se spojí. Vařte 5 minut a šlehejte, dokud nebude bešamel hladká. Po zhoustnutí stáhněte z ohně. Pokud nepoužijete ihned, zakryjte potravinářskou fólií a odložte stranou.
krok 3
Ujistěte se, že jste si vše rozdělili, abyste mohli připravit dvě misky lasagní. Do zapékací mísy dejte tenkou vrstvu masové omáčky, polijte trochou bílé omáčky a posypte trochou mozzarelly. Zakryjte vrstvou plátů lasagní, pak znovu přidejte masovou omáčku, bešamel, více mozzarelly a další pláty lasagní. Opakujte ještě jednou a nakonec zakryjte poslední vrstvu lasagní pouze bílou omáčkou. Nakonec posypte parmezánem. Lasagne můžete nyní připravené nechat před pečením jeden den v lednici nebo zmrazit až na 3 měsíce.
krok 4
Chcete-li rovnou péct, zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vařte 35–40 minut, dokud povrch nezhnědne a okraje nebudou křupavé. Před nakrájením nechejte po vyndání z trouby alespoň 10 min uležet. Servírovat můžete se zeleným salátem a česnekovým chlebem.