Nejjednodušší lasagne
- Příprava a čas vaření
- Příprava -
- Snadné
- 6 porcí
- 500g mleté hovězí maso
- 2 česnekrozdrcený
- 2 sušené oreganonebo směs sušených bylinek
- 500g žampionynakrájené
- 350 g omáčkaz pečené zeleniny
- 3 lžíce kečup
- 1 ks vejce
- 284 ml smetanake šlehání
- 175g čedarvyzrálý
- 9 – 12 plátků lasagnečerstvé
- muškátový oříšek(i když ho nepoužijete celý)
- pažitkanasekaná
- kcal612
- tuky41g
- nasycené23g
- sacharidy27g
- cukry3g
- vláknina3g
- proteín35g
- sůl1.52g
Postup přípravy
krok 1
Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Přidejte asi polovinu mletého masa a restujte na středním plameni 4 – 5 minut, dokud nezhnědne. Vařečkou promíchejte a rozbijte případné hrudky. Opečené mleté maso přendejte do mísy. Zbylé syrové mleté maso přendejte do pánve a přidejte česnek a oregano. Restujte stejně jako předchozí maso, poté přidejte první várku a všechno mleté maso promíchejte.
krok 2
Přidejte houby a omáčku z restované zeleniny a přidejte kečup. Dochuťte černým pepřem a solí. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte, aby omáčka jemně probublávala. Zakryjte pánev a vařte 30 – 35 minut, každých 10 minut promíchejte.
krok 3
Mezitím rozbijte vejce do velké mísy a prošlehejte ho metličkou nebo vidličkou. Do mísy nalijte smetanu a přidejte asi dvě třetiny nastrouhaného sýra. Opepřete. Dobře promíchejte. Nyní zapněte troubu na 180 °C.
krok 4
Lasagne dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Nechte ležet 5 minut. Vezměte zapékací mísu o rozměrech asi 28 – 30 cm x 22 – 23 cm a hloubce 7,5 cm. Na dno rozprostřete pár lžic masové omáčky, pak přikryjte 3 – 4 plátky lasagní. Pokapejte 2 – 3 lžícemi sýrové omáčky.
krok 5
Lžící nandejte polovinu zbývajícího masa a rozprostřete až k okrajům misky. Přikryjte dalšími 3 – 4 pláty lasagní. Rovnoměrně pokryjte zbývajícím masem až k okrajům. Přikryjte 3 – 4 dalšími pláty lasagní.
krok 6
Navrch nalijte zbylou sýrovou omáčku. Zatřeste miskou tak, aby omáčka dostala až k okrajům. Přimáčkněte rohy těstovin do omáčky, aby žádné nevyčnívaly. Zbytek sýra nastrouhejte a rozprostřete rovnoměrně po celém povrchu, posypte lehce asi 1⁄2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku. Pečte v troubě 30 minut, nebo dokud omáčka v lasagních nezačne bublat. Před zdobením a podávávím nechte 5 minut odstát. Nakrájejte na 6 porcí a podávejte se salátem.