reklama

  • 500g mleté hovězí maso
  • 2 česnek
    rozdrcený
  • 2 sušené oregano
    nebo směs sušených bylinek
  • 500g žampiony
    nakrájené
  • 350 g omáčka
    z pečené zeleniny
  • 3 lžíce kečup
  • 1 ks vejce
  • 284 ml smetana
    ke šlehání
  • 175g čedar
    vyzrálý
  • 9 – 12 plátků lasagne
    čerstvé
  • muškátový oříšek
    (i když ho nepoužijete celý)
  • pažitka
    nasekaná

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal612
  • tuky41g
  • nasycené23g
  • sacharidy27g
  • cukry3g
  • vláknina3g
  • proteín35g
  • sůl1.52g

Postup přípravy

  • krok 1

    Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Přidejte asi polovinu mletého masa a restujte na středním plameni 4 – 5 minut, dokud nezhnědne. Vařečkou promíchejte a rozbijte případné hrudky. Opečené mleté maso přendejte do mísy. Zbylé syrové mleté maso přendejte do pánve a přidejte česnek a oregano. Restujte stejně jako předchozí maso, poté přidejte první várku a všechno mleté maso promíchejte.

  • krok 2

    Přidejte houby a omáčku z restované zeleniny a přidejte kečup. Dochuťte černým pepřem a solí. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte, aby omáčka jemně probublávala. Zakryjte pánev a vařte 30 – 35 minut, každých 10 minut promíchejte.

  • krok 3

    Mezitím rozbijte vejce do velké mísy a prošlehejte ho metličkou nebo vidličkou. Do mísy nalijte smetanu a přidejte asi dvě třetiny nastrouhaného sýra. Opepřete. Dobře promíchejte. Nyní zapněte troubu na 180 °C.

  • krok 4

    Lasagne dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Nechte ležet 5 minut. Vezměte zapékací mísu o rozměrech asi 28 – 30 cm x 22 – 23 cm a hloubce 7,5 cm. Na dno rozprostřete pár lžic masové omáčky, pak přikryjte 3 – 4 plátky lasagní. Pokapejte 2 – 3 lžícemi sýrové omáčky.

  • krok 5

    Lžící nandejte polovinu zbývajícího masa a rozprostřete až k okrajům misky. Přikryjte dalšími 3 – 4 pláty lasagní. Rovnoměrně pokryjte zbývajícím masem až k okrajům. Přikryjte 3 – 4 dalšími pláty lasagní.

  • krok 6

    Navrch nalijte zbylou sýrovou omáčku. Zatřeste miskou tak, aby omáčka dostala až k okrajům. Přimáčkněte rohy těstovin do omáčky, aby žádné nevyčnívaly. Zbytek sýra nastrouhejte a rozprostřete rovnoměrně po celém povrchu, posypte lehce asi 1⁄2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku. Pečte v troubě 30 minut, nebo dokud omáčka v lasagních nezačne bublat. Před zdobením a podávávím nechte 5 minut odstát. Nakrájejte na 6 porcí a podávejte se salátem.

reklama
reklama
reklama
reklama