Tottenham řez
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus tuhnutí
- Velmi snadné
- Porce 16
Suroviny
- 250 g másla, změklého, plus extra na vymazání formy
- 250 g krupicového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 250 g mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 4 lžíce mléka
- 1 citron, nastrouhaná kůra
- sušený kokos na ozdobu
Na polevu
- 150 g malin nebo borůvek
- 1 citron, šťáva (potřebujete 30 ml)
- 300 g moučkového cukru
- růžový potravinářský gel (volitelně)
Postup přípravy
- KROK 1
Předehřejte troubu na 180 °C/160 °C horkovzduch/plyn 4. Vymažte máslem formu o rozměrech 20x30 cm a vyložte ji pečicím papírem. Vložte máslo, cukr a vanilku do velké mísy a šlehejte elektrickým šlehačem 4-5 minut, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Nebo to udělejte v kuchyňském robotu. Přidejte vejce, jedno po druhém, a mezi každým přidáním dobře promíchejte. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, mléko a citronovou kůru pomocí gumové stěrky, dokud nebude směs hladká.
- KROK 2
Vložte máslo, cukr a vanilku do velké mísy a šlehejte elektrickým šlehačem (nebo zpracujte v kuchyňském robotu) 4-5 minut, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Přidejte vejce, jedno po druhém a mezi každým přidáním dobře promíchejte. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, mléko a citronovou kůru, míchejte, dokud nebude směs hladká.
- KROK 3
Nalijte těsto do připravené formy a vyrovnejte lžící. Pečte 25-30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nebude čistá. Hlídejte podle své trouby, aby nebylo těsto spálené. Po vytažení z trouby nechte 10 minut chladnout ve formě, pak přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- KROK 4
Mezitím připravte polevu. Dejte maliny nebo borůvky do malé žáruvzdorné misky spolu s citronovou šťávou, vložte na 1 minutu do mikrovlnky, v polovině promíchejte a znovu ohřejte, dokud nezměknou. Nebo je nechte rozvařit v rendlíku. Hrubě rozmačkejte bobule vidličkou, aby se uvolnila šťáva, pak protlačte rozmačkané bobule přes síto do malé misky, abyste získali šťávu bez semínek.
- KROK 5
Nasypte moučkový cukr do velké mísy a přelijte přes něj šťávu z bobulí. Dobře vyšlehejte, dokud nezískáte hustou, ale roztíratelnou polevu – pokud je příliš hustá, přidejte 1 lžičku vody najednou, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Přidejte kapku růžového potravinářského gelu pro jasnější barvu, pokud chcete. Rozetřete polevu na vychladlý korpus a ihned posypte kokosem nebo jiným zdobením. Nechte 30 minut ztuhnout, pak nakrájejte a podávejte.