reklama

  • 300 g sušenky
    máslové
  • 140 g máslo
    rozpuštěné
  • 275 g třtinový cukr
  • 100 g borůvky
  • 1 lžička kukuřičný škrob
  • 900 g krémový sýr
  • 4 lžíce hladká mouka
  • 2 lžičky vanilkový extrakt
  • 3 ks vejce
    velká
  • 200 ml zakysaná smetana

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal606
  • tuky47g
  • nasycené28g
  • sacharidy39g
  • cukry24g
  • vláknina0g
  • proteín6g
  • sůl1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu předehřejte na 200 °C. Obdélníkovou formu o rozměrech 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemnou strouhanku. Přidejte máslo a znovu promíchejte. Vyklopte do formy, pevně přitlačte zadní částí lžíce, aby se zakrylo dno a pečte 10 minut. Nechte vychladnout.

  • krok 2

    Mezitím dejte 25 g cukru a borůvky do malého kastrůlku. Smíchejte kukuřičný škrob s 1 lžící studené vody a vlijte k borůvkám. Mírně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu a nechte probublávat 1-2 minuty, dokud směs lehce nezhoustne. Dejte stranou vychladnout.

  • krok 3

    Ve velké míse elektrickým ručním šlehačem vyšlehejte smetanový sýr do hladka, přidejte zbývající cukr a znovu prošlehejte. Dále přidejte mouku, vanilku, vejce a zakysanou smetanu a šlehejte, dokud nebude směs hladká a dobře spojená.

  • krok 4

    Polovinu tvarohové směsi nalijte na sušenkový základ a poté na něj po malých hromádkách naneste polovinu borůvkové omáčky. Zakryjte zbylou tvarohovou směsí a povrch uhlaďte stěrkou. Vršek pokapejte zbylou borůvkovou omáčkou a koncem lžíce ji zapracujte do tvarohového koláče.

  • krok 5

    Pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 110 °C a pečte dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechte cheesecake uvnitř 1 hodinu, poté nechte ještě 1 hodinu s pootevřenými dvířky. Nakonec ho nechte dojít při pokojové teplotě, dokud úplně nevychladne, a poté chlaďte alespoň 3 hodiny nebo ještě lépe přes noc v lednici. Borůvkový cheesecake nakrájejte na 14 tyčinek. V lednici vydrží až 5 dní.

reklama
reklama
reklama
reklama