Tvarohový koláč s borůvkami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 14 kusů
Suroviny
- 300 g sušenky máslové
- 140 g máslo, rozpuštěné
- 275 g třtinový cukr
- 100 g borůvky
- 1 lžička kukuřičný škrob
- 900 g krémový sýr
- 4 lžíce hladká mouka
- 2 lžičky vanilkový extrakt
- 3 ks vejce velká
- 200 ml zakysaná smetana
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu předehřejte na 200 °C. Obdélníkovou formu o rozměrech 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemnou strouhanku. Přidejte máslo a znovu promíchejte. Vyklopte do formy, pevně přitlačte zadní částí lžíce, aby se zakrylo dno a pečte 10 minut. Nechte vychladnout.
- KROK 2
Mezitím dejte 25 g cukru a borůvky do malého kastrůlku. Smíchejte kukuřičný škrob s 1 lžící studené vody a vlijte k borůvkám. Mírně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu a nechte probublávat 1-2 minuty, dokud směs lehce nezhoustne. Dejte stranou vychladnout.
- KROK 3
Ve velké míse elektrickým ručním šlehačem vyšlehejte smetanový sýr do hladka, přidejte zbývající cukr a znovu prošlehejte. Dále přidejte mouku, vanilku, vejce a zakysanou smetanu a šlehejte, dokud nebude směs hladká a dobře spojená.
- KROK 4
Polovinu tvarohové směsi nalijte na sušenkový základ a poté na něj po malých hromádkách naneste polovinu borůvkové omáčky. Zakryjte zbylou tvarohovou směsí a povrch uhlaďte stěrkou. Vršek pokapejte zbylou borůvkovou omáčkou a koncem lžíce ji zapracujte do tvarohového koláče.
- KROK 5
Pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 110 °C a pečte dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechte cheesecake uvnitř 1 hodinu, poté nechte ještě 1 hodinu s pootevřenými dvířky. Nakonec ho nechte dojít při pokojové teplotě, dokud úplně nevychladne, a poté chlaďte alespoň 3 hodiny nebo ještě lépe přes noc v lednici. Borůvkový cheesecake nakrájejte na 14 tyčinek. V lednici vydrží až 5 dní.