Tvarohový koláč s ostružinami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus overnight chilling
- Snadné
- Porce 8
- 150 g sušenky(ovesné, vločkové, celozrnné)
- 50 g mandlemleté
- 100 g máslorozpuštěné
- 700 g krémový sýr(žervé, lučina)
- 220 g cukrkrystal
- 1 lžíce vanilkový extrakt+ 1 lžička
- 3 ks vejce
- 250 g ostružiny+ hrstka na ozdobu
- 250 g zakysaná smetana
- mátalístky na ozdobu
- kcal651
- tuky47g
- nasycené27g
- sacharidy44g
- cukry35g
- vláknina1g
- proteín11g
- sůl1.17g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 180 °C. Rozdrcené sušenky smíchejte s mandlemi a máslem, poté směs upěchujte na dno dortové formy o průměru 18–20 cm, kterou jste vyložili pečicím papírem. Pečte 15 minut, pak nechte zcela vychladnout, dokud nebude korpus pevný. Snižte teplotu trouby na 140 °C a na dno trouby umístěte pekáč s vodou.
krok 2
Krémový sýr promíchejte s 200 g cukru. Až se vše spojí, přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte do směsi jedno vejce po druhém. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
krok 3
Polovinu ostružin rozmixujte a propasírujte přes jemné síto, pecky vyhoďte. Měli byste získat asi 60 ml ostružinového pyré. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu a zbývající cukr a dejte stranou. Polovinu tvarohové směsi nalijte na sušenkový základ a zakápněte polovinou ostružinového pyré. Pomocí špejle vytvořte 'ostružinový vír'. Opakujte se zbylou polovinou směsi a ostružinovým pyré.
krok 4
Cheesecake pečte 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud nejsou okraje pevné a střed se stále chvěje. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte cheesecake uvnitř téměř vychladnout. Pak ho vyndejte, nechte zcela vychladnout a dejte přes noc do lednice. Nasypte navrch hrst čerstvých ostružin a pár lístků máty k podávání. V chladu vydrží až tři dny.