reklama

  • 150 g sušenky
    (ovesné, vločkové, celozrnné)
  • 50 g mandle
    mleté
  • 100 g máslo
    rozpuštěné
  • 700 g krémový sýr
    (žervé, lučina)
  • 220 g cukr
    krystal
  • 1 lžíce vanilkový extrakt
    + 1 lžička
  • 3 ks vejce
  • 250 g ostružiny
    + hrstka na ozdobu
  • 250 g zakysaná smetana
  • máta
    lístky na ozdobu

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal651
  • tuky47g
  • nasycené27g
  • sacharidy44g
  • cukry35g
  • vláknina1g
  • proteín11g
  • sůl1.17g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu rozehřejte na 180 °C. Rozdrcené sušenky smíchejte s mandlemi a máslem, poté směs upěchujte na dno dortové formy o průměru 18–20 cm, kterou jste vyložili pečicím papírem. Pečte 15 minut, pak nechte zcela vychladnout, dokud nebude korpus pevný. Snižte teplotu trouby na 140 °C a na dno trouby umístěte pekáč s vodou.

  • krok 2

    Krémový sýr promíchejte s 200 g cukru. Až se vše spojí, přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte do směsi jedno vejce po druhém. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.

  • krok 3

    Polovinu ostružin rozmixujte a propasírujte přes jemné síto, pecky vyhoďte. Měli byste získat asi 60 ml ostružinového pyré. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu a zbývající cukr a dejte stranou. Polovinu tvarohové směsi nalijte na sušenkový základ a zakápněte polovinou ostružinového pyré. Pomocí špejle vytvořte 'ostružinový vír'. Opakujte se zbylou polovinou směsi a ostružinovým pyré.

  • krok 4

    Cheesecake pečte 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud nejsou okraje pevné a střed se stále chvěje. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte cheesecake uvnitř téměř vychladnout. Pak ho vyndejte, nechte zcela vychladnout a dejte přes noc do lednice. Nasypte navrch hrst čerstvých ostružin a pár lístků máty k podávání. V chladu vydrží až tři dny.

reklama
reklama
reklama
reklama