
Vanilková panna cotta
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + tuhnutí
- Snadné
- Porce 4
- 6 plátků želatiny
- 200 ml mléka
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 semínka z 1 vanilkového luskunebo použijte 1 lžičku vanilkové pasty
- 80 g krupicového cukru
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal483
- tuky41.1g
- nasycené25.6g
- sacharidy23g
- proteín4.4g
- sůl0.1g
Postup přípravy
krok 1
Připravte želatinu podle jejího návodu na obalu.
krok 2
Smíchejte mléko a smetanu v míse, poté přelijte asi čtvrtinu směsi do kastrůlku a na mírném ohni ohřívejte. Přidejte semínka z vanilky nebo pastu. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí, poté sundejte z ohně. Vymačkejte vodu z listů želatiny a přidejte je do kastrolu. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí, pokud je potřeba, vraťte kastrol na oheň.
krok 3
Teplou tekutinu přeceďte přes sítko do mísy s mlékem a smetanou (přecezení pomáhá odstranit jakoukoli nerozpuštěnou želatinu). Míchejte. Mísu postavte na druhou, větší mísu naplněnou ledem a studenou vodou. Nechte vychladnout, občas zamíchejte (to pomáhá rovnoměrně rozptýlit semínka vanilky).
krok 4
Když panna cotta začne tuhnout, nalijte ji do pudinkových formiček, poté je přesuňte do lednice a nechte ztuhnout.
krok 5
Při servírování na několik sekund ponořte vnější stranu formiček do horké vody, aby se panna cotta uvolnila, poté ji vyklopte na servírovací talíře nebo misky a podávejte.