reklama

  • 200 g másla
    nakrájeného na kostičky, plus extra na vymazání
  • 200 g hořké čokolády
    nasekané
  • 200 g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
    jemně nastrouhaného
  • 2-3 lžíce mléka

Na máslový krém a dekoraci

  • 200 g změklého másla
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
    jemně nastrouhaného

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal697
  • tuky37g
  • nasycené23g
  • sacharidy81g
  • cukry62g
  • vláknina4g
  • proteín7g
  • sůl0.8g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 180 °C, nebo na 160 °C s ventilátorem. Dvě kulaté formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem. Vložte máslo, čokoládu a cukr do hrnce na nízký plamen a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Sejměte z ohně a nechte mírně vychladnout, poté přidejte vejce jedno po druhém a každé pořádně zašlehejte, než přidáte další. Vmíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Pokud je těsto příliš husté, můžete ho zředit až 3 lžícemi mléka, přidávejte ho postupně, dokud těsto nemá potřebnou konzistenci. Hotové těsto rozdělte do připravených forem a pečte 25-30 minut, propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Nechte ve formách vychladnout 5 minut, poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

  • krok 2

    Na máslový krém ušlehejte máslo elektrickým šlehačem do pěny. Přidávejte postupně po lžících moučkový cukr, dobře zašlehejte po každém přidání, dokud nezískáte lehký, nadýchaný máslový krém. Na závěr do krému vmíchejte vanilkovou pastu.

  • krok 3

    Jeden z korpusů položte na talíř nebo stojan na dort a na vrch rozetřete silnou vrstvu máslového krému. Přikryjte druhým korpusem a opakujte s dalším máslovým krémem. Zbytek máslového krému rozetřete po stranách dortu a lehce je setřete, abyste vytvořili efekt „nahého“ dortu.

  • krok 4

    Na dekoraci smíchejte zázvor, skořici a muškátový oříšek, poté je prosejte přes malé sítko. Posypte povrch dortu, nebo použijte dva proužky pečicího papíru jako šablonu a posypte povrch úhledným pruhem. Dort podávejte nakrájený na klínky. Uchovávejte v chladu až tři dny.

reklama
reklama
reklama
reklama