reklama

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 10 g sušeného droždí
  • 500 g hladké mouky
    + navíc na posypání
  • 75 g krupicového cukru
  • 12 g soli
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • olej
  • 85 g sušených brusinek
  • 100 g mixu sušeného ovoce
  • 50 g blanšírovaných mandlí
    plátků
  • 1 pomeranč
    nastrouhaná kůra a šťáva
  • 250 g marcipánu

PRO OZDOBU

  • 25 g rozpuštěného másla
  • cukr moučka
    na posypání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal314
  • tuky10.1g
  • nasycené4.1g
  • sacharidy47.9g
  • cukry23.6g
  • vláknina2.1g
  • proteín6.8g
  • sůl0.8g

Postup přípravy

  • krok 1

    Ohřejte mléko v malém hrnci téměř k varu, poté odstavte z ohně a vmíchejte máslo. Nechte vychladnout. V míse smíchejte droždí, mouku, cukr, sůl a perníkové koření.

  • krok 2

    Vlažné mléko nalijte ke směsi mouky, přidejte mandlový extrakt a smíchejte. Těsto můžete nechat hnětat v robotu, nebo jej můžete vypracovat ručně na hladké a pružné těsto. To vložte do olejem lehce vytřené mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechejte přibližně 1-2 kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  • krok 3

    Smíchejte sušené ovoce a mandle s pomerančovou kůrou a šťávou. Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na lehce pomoučněný povrch. Zapracujte ovoce a ořechy do těsta, poté vyválejte těsto na obdélník o rozměru 30 cmx40 cm. Rozválejte marcipán na rozměr 20 cm x 30 cm. Položte marcipán na těsto a srolujte od krátké strany jako švýcarskou roládu. Odstraňte veškeré sušené ovoce na povrchu, protože by se mohlo spálit. Položte na pečící plech švem dolů, založte konce a nechte 45 minut kynout.< /p>

  • krok 4

    Marcipán rozválejte na rozměr 20 cmx30 cm. Položte jej na těsto a srolujte od krátké strany jako roládu. Veškeré sušené ovoce, které je moc na povrchu a trčí z těsta ven zatlačte dovnitř, protože by se mohlo spálit. Položte na pečicí plech švem dolů, založte konce a nechte 45 minut kynout.

  • krok 5

    Předehřejte troubu na 180 °C/horkovzduch 160 °C/plyn 4. Pečte štolu 50 minut až 1 hodinu. Jakmile je upečená, potřete rozpuštěným máslem a posypte silnou vrstvou moučkového cukru. Nechte úplně vychladnout.

reklama
reklama
reklama
reklama