Vánoční štola
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + doba kynutí
- Snadné
- Porce 8
- 300 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 10 g sušeného droždí
- 500 g hladké mouky+ navíc na posypání
- 75 g krupicového cukru
- 12 g soli
- 1,5 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- olej
- 85 g sušených brusinek
- 100 g mixu sušeného ovoce
- 50 g blanšírovaných mandlíplátků
- 1 pomerančnastrouhaná kůra a šťáva
- 250 g marcipánu
PRO OZDOBU
- 25 g rozpuštěného másla
- cukr moučkana posypání
- kcal314
- tuky10.1g
- nasycené4.1g
- sacharidy47.9g
- cukry23.6g
- vláknina2.1g
- proteín6.8g
- sůl0.8g
Postup přípravy
krok 1
Ohřejte mléko v malém hrnci téměř k varu, poté odstavte z ohně a vmíchejte máslo. Nechte vychladnout. V míse smíchejte droždí, mouku, cukr, sůl a perníkové koření.
krok 2
Vlažné mléko nalijte ke směsi mouky, přidejte mandlový extrakt a smíchejte. Těsto můžete nechat hnětat v robotu, nebo jej můžete vypracovat ručně na hladké a pružné těsto. To vložte do olejem lehce vytřené mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechejte přibližně 1-2 kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
krok 3
Smíchejte sušené ovoce a mandle s pomerančovou kůrou a šťávou. Jakmile těsto vykyne, vyklopte ho na lehce pomoučněný povrch. Zapracujte ovoce a ořechy do těsta, poté vyválejte těsto na obdélník o rozměru 30 cmx40 cm. Rozválejte marcipán na rozměr 20 cm x 30 cm. Položte marcipán na těsto a srolujte od krátké strany jako švýcarskou roládu. Odstraňte veškeré sušené ovoce na povrchu, protože by se mohlo spálit. Položte na pečící plech švem dolů, založte konce a nechte 45 minut kynout.< /p>
krok 4
Marcipán rozválejte na rozměr 20 cmx30 cm. Položte jej na těsto a srolujte od krátké strany jako roládu. Veškeré sušené ovoce, které je moc na povrchu a trčí z těsta ven zatlačte dovnitř, protože by se mohlo spálit. Položte na pečicí plech švem dolů, založte konce a nechte 45 minut kynout.
krok 5
Předehřejte troubu na 180 °C/horkovzduch 160 °C/plyn 4. Pečte štolu 50 minut až 1 hodinu. Jakmile je upečená, potřete rozpuštěným máslem a posypte silnou vrstvou moučkového cukru. Nechte úplně vychladnout.