
Vejce royale
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 2
- 2 anglické muffinyrozpůlené
- 1/2 lžičky bílého vinného octa
- 4 čerstvá vejce
- 200 g uzeného lososa
Na holandskou omáčku
- 100 ml bílého vinného octa
- 1 šalotkajemně nasekaná
- 3 větvičky kopru(volitelné)
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžička bílé miso pasty(volitelné)
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- špetka kajenského pepřepodle chuti
- 1-2 lžíce citronové šťávypodle chuti
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal1066
- tuky87g
- nasycené44g
- sacharidy25g
- cukry3g
- vláknina3g
- proteín45g
- sůl5g
Postup přípravy
Na přípravu holandské omáčky:
krok 2
Dejte ocet, šalotku, kopr (pokud používáte) a trochu černého pepře do malého hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit 5-6 minut, dokud se směs nezredukuje na dvě třetiny. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout. Máslo roztopte v druhém hrnci na nízkém-středním ohni, pak ho nechte vařit, dokud nezhnědne. Odstavte z tepla a nalijte do malé nádoby.
krok 3
Naplněný hrnec z jedné třetiny vodou přiveďte k varu a poté snižte teplotu na mírný var. Přes síto přeceďte infuzovaný ocet do misky, přidejte žloutky a miso, a misku postavte nad hrnec s mírně vařící vodou. Ujistěte se, že se miska nedotýká vody. Šlehejte nepřetržitě, dokud žloutky nezesvětlají – měly by být viditelné stopy od metly. Vmíchejte smetanu a pomalu přilévejte rozpuštěné máslo, stále šlehejte, dokud se vše nespojí. Dochuťte solí, kajenským pepřem a citronovou šťávou podle chuti, poté misku sundejte z hrnce a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu, občas promíchejte.
krok 4
Rozehřejte gril na vysokou teplotu a opečte na něm muffiny řezem nahoru. Odložte stranou a udržujte teplé.
krok 5
Do hrnce s vodou na sporáku nalijte ocet, přiveďte k varu, poté snižte teplotu na mírný var. Pokud si věříte, rozklepněte vejce přímo do mírně vařící vody, nebo je nejprve rozklepněte do jednotlivých šálků nebo naběraček a opatrně je vsuňte do vody. Nastavte časovač na 2 minuty a 30 sekund, pokud byla vejce pokojové teploty, nebo 3 minuty, pokud byla z lednice. Vejce by měla mít pevné bílé části a tekutý žloutek. Opatrně vyndejte vejce z vody pomocí děrované lžíce, nechte je okapat na kuchyňském papíře a podle potřeby odstraňte jemné části bílků.
krok 6
Palci udělejte do středu opečené strany každého muffinu prohlubeň, pak kolem okraje naaranžujte uzeného lososa, aby vytvořil jakési hnízdo, a střed nechte volný. Opatrně vložte ztracená vejce do středu, poté štědře polijte holandskou omáčkou, dochuťte černým pepřem a podávejte.