reklama

  • 5 velkých vajec
  • 300 g kvalitní vepřové klobásy
    oloupané
  • 1 lžička černého pepře
    nadrcený
  • 140 g vařené šunky
    natrhané
  • 25 g směsi na nádivku s šalvějí, jablkem a cibulí
  • 1 lžička nasekané šalvěje
  • 1 lžička nasekaného tymiánu
  • 1 lžička nasekané petrželky
  • 100 g hladké mouky
    plus extra na poprášení
  • 100 g strouhanky
  • slunečnicový olej
    na smažení
  • pikantní zeleninová omáčka
    na podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal682
  • tuky39g
  • nasycené11g
  • sacharidy48g
  • cukry4g
  • vláknina3g
  • proteín33g
  • sůl2.48g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Osolenou vodu v hrnci přiveďte k varu, potom do něj vložte čtyři vejce a vařte přesně 7,5 minuty. Vyjměte je a vložte do mísy s ledovou vodou, přičemž trochu rozbijte skořápky (to usnadní jejich loupání později). Nechte je úplně vychladnout, poté oloupejte a odložte stranou. Vejce mohou být uvařena den předem.

  • krok 2

    Do menší mísy vložte klobásové maso, pepř, šunku, nádivku a bylinky, promíchejte a rozdělte na čtyři stejné koule. Jednu z koulí zploštěte mezi dvěma kusy potravinářské fólie co nejvíce do plochy. Každé vařené vejce poprašte moukou a pomocí fólie obalte klobásové maso kolem vejce, aby bylo úplně obalené. Opakujte s ostatními koulemi a vejci.

  • krok 3

    Rozšlehejte zbývající vejce v hlubším talíři. Mouku a strouhanku dejte na dva samostatné talíře. Připravená vejce v mase obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Mohou být připravena až den předem.

  • krok 4

    Pro vaření vajec zahřejte 5 cm oleje ve širokém hrnci nebo woku, dokud nedosáhne 160 °C na kuchyňském teploměru, nebo dokud se několik strouhankových kousků nezbarví do zlatova po 10 sekundách v oleji. V závislosti na velikosti hrnce vložte co nejvíce vajec do oleje a smažte 8–10 minut dozlatova. Nechte okapat na kuchyňském papíru, nechte trochu vychladnout a poté podávejte rozkrojené napůl s pikantní omáčkou.

reklama
reklama
reklama
reklama