
Snadná skotská vejce
Postupujte podle našeho receptu pro dokonalá skotská vejce. S křupavou krustou, náplní z klobásového masa a měkce vařeným vejcem uprostřed je to opravdu dokonalá pikniková pochoutka.
- 5 velkých vajec
- 300 g kvalitní vepřové klobásyoloupané
- 1 lžička černého pepřenadrcený
- 140 g vařené šunkynatrhané
- 25 g směsi na nádivku s šalvějí, jablkem a cibulí
- 1 lžička nasekané šalvěje
- 1 lžička nasekaného tymiánu
- 1 lžička nasekané petrželky
- 100 g hladké moukyplus extra na poprášení
- 100 g strouhanky
- slunečnicový olejna smažení
- pikantní zeleninová omáčkana podávání
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal682
- tuky39g
- nasycené11g
- sacharidy48g
- cukry4g
- vláknina3g
- proteín33g
- sůl2.48g
Postup přípravy
krok 1
Osolenou vodu v hrnci přiveďte k varu, potom do něj vložte čtyři vejce a vařte přesně 7,5 minuty. Vyjměte je a vložte do mísy s ledovou vodou, přičemž trochu rozbijte skořápky (to usnadní jejich loupání později). Nechte je úplně vychladnout, poté oloupejte a odložte stranou. Vejce mohou být uvařena den předem.
krok 2
Do menší mísy vložte klobásové maso, pepř, šunku, nádivku a bylinky, promíchejte a rozdělte na čtyři stejné koule. Jednu z koulí zploštěte mezi dvěma kusy potravinářské fólie co nejvíce do plochy. Každé vařené vejce poprašte moukou a pomocí fólie obalte klobásové maso kolem vejce, aby bylo úplně obalené. Opakujte s ostatními koulemi a vejci.
krok 3
Rozšlehejte zbývající vejce v hlubším talíři. Mouku a strouhanku dejte na dva samostatné talíře. Připravená vejce v mase obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Mohou být připravena až den předem.
krok 4
Pro vaření vajec zahřejte 5 cm oleje ve širokém hrnci nebo woku, dokud nedosáhne 160 °C na kuchyňském teploměru, nebo dokud se několik strouhankových kousků nezbarví do zlatova po 10 sekundách v oleji. V závislosti na velikosti hrnce vložte co nejvíce vajec do oleje a smažte 8–10 minut dozlatova. Nechte okapat na kuchyňském papíru, nechte trochu vychladnout a poté podávejte rozkrojené napůl s pikantní omáčkou.