Vějířové brambory
- Příprava a čas vaření
- Vaření -
- Velmi snadné
- 4 porce
Suroviny
- 2kg brambory střední velikosti
- 1 česnek
- 1 rozmarýn nebo tymián
- ½ lžičky sůl
- 4 lžíce olivový olej
- 500 g tvaroh
- 100 g jogurt
- 1 lžíce citronová šťáva
- 50 g bylinky čerstvé (rozmarýn, tymián, pažitka, petržel, řeřicha)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- KROK 1
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory důkladně omyjte a poté je nakrájejte mnoha jemnými řezy tak, abyste vytvořili velmi tenké (ale spojené) plátky. Abyste si práci usnadnili, krájejte každý brambor mezi dvěma vařečkami, o které se nůž při každém zakrojení včas zarazí.
- KROK 2
Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno nebo prolisujte a vmíchejte do olivového oleje spolu s bylinkami a solí. Připravené brambory dejte řeznou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně potřete marinádou z olivového oleje. Brambory pečte na střední příčce 45 minut dozlatova. Pokud brambory příliš rychle hnědnou, zakryjte je po 30 minutách pečicím papírem.
- KROK 3
Mezitím si připravte bylinkový dip. Jogurt smíchejte s tvarohem a citronovou šťávou a vymíchejte do hladka. Bylinky opláchněte, osušte, nasekejte nadrobno a přidejte k tvarohu. Osolte, opepřete a podávejte spolu s bramborami, které do dipu namáčet.