Velikonoční jehněčí z jednoho hrnce
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + odpočinek
- Snadné
- 6 porcí
Suroviny
- 1.6 kg jehněčí kýta s kostí
- 50 ml olivový olej + navíc
- 3 snítky oregano
- 4 snítky rozmarýn
- 1 ks citron, nastrouhaná kůra
- 1 palice česnek, stroužky rozmačkané
- 1 red chilli
- 1 kg brambory, se slupkou, nakrájené na měsíčky
- 3 bulvy fenykl, podélně na čtvrtky podélně
- 250 ml bílé víno
- 250 ml vývar kuřecí
Postup přípravy
- KROK 1
Jehněčí vyndejte z lednice 1 hodinu před přípravou a ostrým nožem udělejte drobné zářezy po celém povrchu. Olej smíchejte s oreganem, nasekanými lístky rozmarýnu a citronovou kůrou. Marinádou potřete celé maso a včetně zářezů.
- KROK 2
Troubu rozehřejte na 200 °C. Česnek, chilli papričky, brambory, fenykl a zbývající rozmarýn vložte do velké zapékací formy, zalijte trochou olivového oleje a promíchejte. Jehněčí maso bohatě osolte a opepřete a položte na zeleninu. Pečte 45 minut, dokud jehněčí nezačne hnědnout, poté zalijte vínem a vývarem. Pokračujte v pečení po dobu 35 – 40 minut pro středně propečené maso nebo 45 minut, pokud chcete maso zcela propečené.
- KROK 3
Jehněčí maso vyjměte a nechte až 30 minut odpočívat stranou. Ztlumte troubu na 160 °C, zeleninu přikryjte alobalem a vložte ji ještě na půl hodiny péct. Pak rozložte listy fenyklu po zelenině, položte jehněčí maso zpět nahoru, přineste celý pekáč na stůl a servírujte.