reklama

Suroviny

  • 300 g hladká mouka + na podsypání
  • 150 g bílý krystalový cukr
  • 150 g máslo
  • 1 ks vejce
  • 2 lžička vanilkový extrakt nebo vanilková pasta

Na zdobení

  • 500 g cukr moučkový
  • potravinářské barvivo

Na dekoraci středu

  • 400 g meruňková marmeláda nebo citronový krém
  • cukr na posypání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Do mísy odvažte mouku a cukr. Přidejte máslo a prsty zapracujte do cukru, až bude směs připomínat mokrý písek bez hrudek. Rozšlehejte vejce s vanilkou a přidejte do mísy s máslem. Krátce promíchejte příborovým nožem, aby se suroviny spojily, pak těsto prohněťte rukama. Snažte se těsto nepřepracovat, jinak budou sušenky tuhé. Vytvarujte do tvaru bochánku, zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 15 minut chladit. Troubu rozehřejte na 180 °C. Vyložte dva plechy pečicím papírem.

  • KROK 2

    Poprašte pracovní plochu moukou. Rozpůlte těsto a jednu polovinu rozválejte na tloušťku 3 mm. Vykrajovátkem na cukroví ve tvaru vejce vykrojte co nejvíce sušenek. Vyskládejte je na jeden z pečicích plechů vedle sebe. Opakujte s druhou polovinou těsta a druhým plechem. Pokud chcete dělat džemové sušenky, vykrojte malým kruhovým vykrajovátkem ještě otvory do poloviny sušenek. Pokud chcete připravovat zdobené i džemové sušenky, vykrojte otvory pouze do čtvrtiny sušenek.

  • KROK 3

    Pečte 12 - 15 minut, dokud nejsou sušenky narůžovělé. Nechejte na plechu 10 minut chladnout a poté přesuňte na mřížku, aby zcela vychladla. Po vychladnutí ozdobte (viz další kroky). Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až pět dní.

  • KROK 4

    Chcete-li sušenky ozdobit cukrovou polevou, přidejte do moučkového cukru trošku vody, aby vznikla hustá pasta – měla by držet tvar a neroztékat se. Přeneste asi třetinu polevy do sáčku s velmi malým otvorem. Kolem sušenek nakreslete obrys a uprostřed nakreslete vzory – čáry, skvrny a klikaté čáry fungují dobře. Nechte 10 minut zaschnout. Zbývající polevu rozdělte mezi tolik barev, kolik chcete použít, a obarvěte je. Každou polevu rozřeďte několika kapkami vody a přendejte je do sáčků. Barevnou polevou vyplňte prázdná místa na sušenkách. Po nanesení nechte několik hodin zaschnout.

  • KROK 5

    Džemové sušenky vytvoříte podobně jako linecké slepované cukroví. Sušenku bez otvoru potřete hojně džemem, přiklopte sušenkou s otvorem. Bohatě zasypte moučkovým cukrem.

reklama
reklama
reklama
reklama