Vepřové kotlety na zelí s ciderem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 4
Suroviny
- 1 velká cibule
- 50 g vepřové sádlo nebo sebraný tuk z vepřového masa
- 750 g bílá kapusta
- 1 velké pevné jablko, (o váze cca 200g)
- 1 lžička celý jalovec
- 1 lžička celý kmín
- 500 ml suchý jablečný cider
- 4 vepřové kotlety, (každá o váze cca 200g)
- 1 lžíce rostlinný olej
- 1 kostka kuřecího bujonu
- bramborová kaše, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Cibuli nakrájejte na jemná kolečka a vlože ji spolu se sádlem nebo sebraným vepřovým tukem do velké pánve s poklicí nebo zapékací nádoby, vhodné jak na sporák, tak do trouby. Vložte na sporák a na středním ohni opékejte za častého míchání asi 5 minut.
- KROK 2
Ze zelí vykrojte tuhý košťál a pak nakrájejte nadrobné nudličky nebo nakrouhejte. Přidejte do pánve, promíchejte na nechte společně vařit na mírném ohni. Mezitím oloupejte jablko a nakrájejte jej na plátky.
- KROK 3
Rozdrťte jalovec a kmín v hmoždíři a přidejte je spolu s plátky jablka do pánve. Osolte, opepřete a zalijte ciderem. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a vařte 20 minut.
- KROK 4
Troubu rozehřejte na 160°C. Kotlety z obou stran osolte a opepřete. Pánev s těžkým dnem rozehřejte na středně vysokou teplotu, vlijte do ní olej, vložte kotlety a opečte je z obou stran. Pak vyjměte z pánve a vložte na zelí a do jídla rozdrobte kostku kuřecího bujonu. Zakryjte poklicí, vložte do trouby a duste 30 minut. Kotlety by měly být měkké a tekutina zredukovaná. Pokud jídlo stále plave v cideru, postavte pánev nebo zapékací nádobu na sporák a vařte, dokud se tekutina trochu neodpaří. Podle potřeby dosolte a dopepřete. Podávejte s bramborovou kaší.