reklama

  • 1 velká cibule
  • 50 g vepřové sádlo nebo sebraný tuk z vepřového masa
  • 750 g bílá kapusta
  • 1 velké pevné jablko
    (o váze cca 200g)
  • 1 lžička celý jalovec
  • 1 lžička celý kmín
  • 500 ml suchý jablečný cider
  • 4 vepřové kotlety
    (každá o váze cca 200g)
  • 1 lžíce rostlinný olej
  • 1 kostka kuřecího bujonu
  • bramborová kaše
    k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal624
  • tuky41g
  • nasycené13g
  • sacharidy20g
  • cukry19g
  • vláknina7g
  • proteín32g
  • sůl1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Cibuli nakrájejte na jemná kolečka a vlože ji spolu se sádlem nebo sebraným vepřovým tukem do velké pánve s poklicí nebo zapékací nádoby, vhodné jak na sporák, tak do trouby. Vložte na sporák a na středním ohni opékejte za častého míchání asi 5 minut.

  • krok 2

    Ze zelí vykrojte tuhý košťál a pak nakrájejte nadrobné nudličky nebo nakrouhejte. Přidejte do pánve, promíchejte na nechte společně vařit na mírném ohni. Mezitím oloupejte jablko a nakrájejte jej na plátky.

  • krok 3

    Rozdrťte jalovec a kmín v hmoždíři a přidejte je spolu s plátky jablka do pánve. Osolte, opepřete a zalijte ciderem. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a vařte 20 minut.

  • krok 4

    Troubu rozehřejte na 160°C. Kotlety z obou stran osolte a opepřete. Pánev s těžkým dnem rozehřejte na středně vysokou teplotu, vlijte do ní olej, vložte kotlety a opečte je z obou stran. Pak vyjměte z pánve a vložte na zelí a do jídla rozdrobte kostku kuřecího bujonu. Zakryjte poklicí, vložte do trouby a duste 30 minut. Kotlety by měly být měkké a tekutina zredukovaná. Pokud jídlo stále plave v cideru, postavte pánev nebo zapékací nádobu na sporák a vařte, dokud se tekutina trochu neodpaří. Podle potřeby dosolte a dopepřete. Podávejte s bramborovou kaší.

reklama
reklama
reklama
reklama