Vepřové plátky se žampiony v krémové omáčce
- Příprava a čas vaření
- Příprava -
- Vaření -
- Snadné
- Porce 4
Suroviny
- 600g vepřové plátky
- 1 cibule
- 1 česnek
- 400g žampiony
- ½ svazku petrželka
- sůl
- 2 lžíce olej rostlinný
- pepř
- 20 g máslo
- 80 g slanina
- 1 lžička rajčatový protlak
- 2 lžíce hořčice
- 400 ml vývar zeleninový
- 1 lžička škrob
- 200 ml smetana
- 150 g zakysaná smetana
Postup přípravy
- KROK 1
Vepřové maso opláchněte ve studené vodě, osušte a zbavte šlach a tuku. Maso nakrájejte na 2 – 3 cm silné plátky.
- KROK 2
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Petržel omyjte, sceďte, otrhejte lístky a nasekejte.
- KROK 3
Do pánve dejte olej a zahřejte. Vepřový řízek osolte, opečte na pánvi na rozpáleném oleji 2 – 3 minuty z obou stran do zlatova. Vyjměte z pánve, opepřete a dejte stranou i se šťávou.
- KROK 4
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte houby, nakrájenou cibuli a česnek a restujete 2 – 3 minuty do světle hnědé barvy. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, rajčatový protlak a hořčici a restujte 1 minutu . Zalijte zeleninovým vývarem, uvolněte odkapanou pánev a za stálého míchání vařte 1 – 2 minuty .
- KROK 5
Rozmíchejte kukuřičný škrob v 1 lžící vody. Vložte vepřové řízky do pánve s omáčkou. Zalijte smetanou a duste asi 2 minuty . Přidejte škrob.
- KROK 6
Vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Rozdělte maso s omáčkou a houbami na 4 talíře, posypte nasekanou petrželkou a podávejte s tagliatelle.