reklama

Suroviny

  • 1 stroužek česnek, najemno nastrouhaný
  • 4 lžičky olivový olej
  • ½ ks citron, nastrouhaná kůra a šťáva
  • ¾ lžičky sušené oregano
  • 250 g vepřová panenka, nakrájená na kousky
  • 1 ks cibule, najemno nakrájená
  • 85 g hnědá basmati rýže
  • ½ lžičky sušená máta
  • 1 lžička zeleninový bujón v prášku
  • 2 lžíce kopr, čerstvý, nasekaný
  • 3 ks rajčata, nakrájená na kousky
  • 10cm kousek okurka, nakrájená na kousky
  • 1 ks červená cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • 4 ks olivy Kalamata, rozpůlené
  • 1 lžička červený vinný ocet
  • 25 g sýr feta, rozdrobený

Postup přípravy

  • KROK 1

    Ve velké míse smíchejte česnek, 2 lžičky oleje, citronovou kůru a 1 lžičku citronové šťávy, velké množství černého pepře a ½ lžičky oregana. Přidejte vepřovou panenku a promíchejte, aby se maso dobře obalilo. Pokud máte čas, nechte maso 30 minut marinovat.

  • KROK 2

    Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, přikryjte a vařte 5 minut, poté sundejte pokličku a vmíchejte rýži, sušenou mátu a bujón. Zalijte 300 ml vroucí vody. Přikryjte a vařte 30 až 35 minut, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Vmíchejte kopr a citronovou šťávu.

  • KROK 3

    Mezitím rozpalte gril nebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Napíchněte vepřové maso na dvě špejle. Na řecký salát smíchejte rajčata, okurku, červenou cibuli a olivy se zbylým oreganem, octem, zbylým olejem a zbylou šťávou z citronu, rozdělte ho na talíře a posypte fetou.

  • KROK 4

    Špízy souvlaki grilujte asi 4 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené, ale stále šťavnaté. Podávejte se salátem a rýží.

reklama
reklama
reklama
reklama