Vepřové souvlaki s řeckým salátem a rýží
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 2 porce
Suroviny
- 1 stroužek česnek, najemno nastrouhaný
- 4 lžičky olivový olej
- ½ ks citron, nastrouhaná kůra a šťáva
- ¾ lžičky sušené oregano
- 250 g vepřová panenka, nakrájená na kousky
- 1 ks cibule, najemno nakrájená
- 85 g hnědá basmati rýže
- ½ lžičky sušená máta
- 1 lžička zeleninový bujón v prášku
- 2 lžíce kopr, čerstvý, nasekaný
- 3 ks rajčata, nakrájená na kousky
- 10cm kousek okurka, nakrájená na kousky
- 1 ks červená cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
- 4 ks olivy Kalamata, rozpůlené
- 1 lžička červený vinný ocet
- 25 g sýr feta, rozdrobený
Postup přípravy
- KROK 1
Ve velké míse smíchejte česnek, 2 lžičky oleje, citronovou kůru a 1 lžičku citronové šťávy, velké množství černého pepře a ½ lžičky oregana. Přidejte vepřovou panenku a promíchejte, aby se maso dobře obalilo. Pokud máte čas, nechte maso 30 minut marinovat.
- KROK 2
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, přikryjte a vařte 5 minut, poté sundejte pokličku a vmíchejte rýži, sušenou mátu a bujón. Zalijte 300 ml vroucí vody. Přikryjte a vařte 30 až 35 minut, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Vmíchejte kopr a citronovou šťávu.
- KROK 3
Mezitím rozpalte gril nebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Napíchněte vepřové maso na dvě špejle. Na řecký salát smíchejte rajčata, okurku, červenou cibuli a olivy se zbylým oreganem, octem, zbylým olejem a zbylou šťávou z citronu, rozdělte ho na talíře a posypte fetou.
- KROK 4
Špízy souvlaki grilujte asi 4 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené, ale stále šťavnaté. Podávejte se salátem a rýží.