Červené brambory s křenem a zakysanou smetanou
Vařené brambory báječně ladí s křenem a zakysanou smetanou. Hodí se jako příloha, ale můžete si je dát s chutí jako hlavní chod.
Vepřové maso celé okořeňte. Na talíři smíchejte strouhanku, sýr a šalvěj. Do jiného talíře rozklepněte vejce, přidejte sůl, pepř a vše společně prošlehejte vidličkou.
Plátky masa namáčejte nejprve ve vejci, poté ve strouhance a přitlačte, aby se rovnoměrně obalily. V této fázi je můžete podle potřeby dát až na 24 hodin do ledničky.
Rajčata zalijte vroucí vodou, nechte 1 minutu odstát, poté sceďte a oloupejte. Rozčtvrťte, vydlabejte a odstraňte semínka, poté nakrájejte dužinu. Rajčata dejte do malé pánve s jednou lžící oleje, solí a pepřem. Přiveďte k varu a poté vařte 2-3 minuty. Vhoďte kapary a stále mírně zahřívejte.
V malé pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, vhoďte šalvějové lístky a smažte, dokud nezačnou křupat (trvá to přibližně 1–2 minuty). Poté je vyjměte a nechte okapat na kuchyňském papíře.
Na pánvi rozehřejte zbývající dvě lžíce oleje, přidejte obalené řízky a smažte, dokud nezhnědnou (pro kontrolu nadzvedněte roh kleštěmi). Otočte a smažte další 3-4 minuty, dokud nebudou řízky hotové. Posypte lístky šalvěje a podávejte s měsíčky citronu a rajčatovou omáčkou.