Vietnamské letní závitky s krevetami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Velmi snadné
- 12 porcí
- 2 stroužky česnekujemně nasekané
- 1 chilli papričkačervená (pokud nemáte rádi ostré, vyndejte semínka), jemně nasekaná
- 1 lžíce zázvorjemně nasekaný
- 1 lžíce hnědý cukr
- 3 lžíce rybí omáčka
- 1 limetašťáva
Na rolky
- 100 g rýžové nudle
- 12 rýžový papíro průměru 20 cm
- 1 hrst mátalístky
- 18 krevetyvařené, podélně rozpůlené
- 2-3 hlávky ledový salátlisty rozdělené na 12 ks
- 1 mrkevnakrájená na tenké proužky
- 1 hrst koriandr čerstvý
- 1 hrst thajská bazalka
- 1 hrst pažitkanakrájená na delší kusy
- 50 g fazolové klíčky
- kcal74
- tuky0g
- nasycené0g
- sacharidy12g
- cukry3g
- vláknina1g
- proteín5g
- sůl1.1g
Postup přípravy
krok 1
Na omáčku smíchejte v hmoždíři česnek, chilli, zázvor a cukr roztlučte na jemnou kaši. Poté vmíchejte rybí omáčku a limetkovou šťávu. Případně vše jednoduše rozmixujte v malém mixéru.
krok 2
Rýžové nudle namočte na 15 minut do misky s horkou vodou, poté dobře sceďte. Připravte si všechny uvedené ingredience na náplň – jakmile začnete, budete potřebovat vše po ruce.
krok 3
Když jste připraveni vyrábět rolky, ponořte jeden z rýžových papírů do misky s horkou vodou a pohybujte s ním, dokud celý obal nezměkne (asi 10–15 sekund) a poté ho nechte okapat na utěrce.
krok 4
Položte rýžový papír na prkénko a na jeden okraj položte několik lístků máty a poté tři půlky krevet.
krok 5
Na krevety položte salát, poté nudle, několik proužků mrkve a okurky, další bylinky a nakonec fazolové klíčky. Rýžové pláty nepřeplňujte, jinak se vám budou těžko rolovat.
krok 6
Zvedněte okraj obalu z rýžového papíru, který je vám nejblíže, přes náplň a přidržte náplň prsty na místě a začněte pevně rolovat.
krok 7
Až budete asi v polovině, přehněte postranní konce rýžového papíru dovnitř a přes náplň tak, aby byla zcela uzavřena.
krok 8
Pokračujte v pevném rolování, dokud vám nevznikne úhledný uzavřený závitek. Až budete rolky servírovat, šikmo je překrojte na polovinu. Servírujte s omáčkou.