Kuřecí rizoto
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
Suroviny
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g uzené slaniny nebo pancetty
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 4-6 kuřecích stehen bez kůže a kosti, čtvrcená
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 stroužky česneku, drcené
- 300 g rýže na rizoto
- 150 ml suchého bílého vína
- 50 g parmezánu, jemně strouhaného
- ½ hrsti plocholisté petrželky, jemně nasekané
Postup přípravy
- KROK 1
Na středně vysokém ohni rozehřejte olej v hluboké, široké pánvi a smažte slaninu 5-6 minut dozlatova a křupava. Vyjměte na talíř. Snižte teplotu, do pánve přidejte 1 lžíci másla a cibuli. Smažte 10-15 minut, dokud cibule není velmi měkká a průsvitná. Přidejte kousky kuřecího masa a smažte dalších 6-8 minut, dokud nejsou zlatavé. Přidejte česnek a smažte další minutu.
- KROK 2
Zatímco se kuře a cibule smaží, do velkého hrnce nalijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Pak teplotu snižte a udržujte teplé na zadní straně sporáku. Do pánve k masu přisypte rýži a promíchejte, aby se obalila v oleji a másle. Orestujte 2-3 minuty a pak podlijte vínem. Za stálého míchání nechte víno odvařit, poté po jedné naběračce přidávejte horký vývar a stále míchejte. Počkejte, až se každá naběračka vývaru vstřebá, než přidáte další.
- KROK 3
Pokračujte v přilévání vývaru, dokud není rýže měkká na skus, potrvá to asi 20 minut (možná nebudete potřebovat všechen vývar). Pokud jste použili všechen vývar a zrna jsou stále pevná, přidejte trochu vody a pokračujte v míchání, dokud nebude měkká.
- KROK 4
Pánev s hotovým rizotem stáhněte z ohně a vmíchejte parmezán, slaninu, petrželku a zbývající 1 lžíci másla. Přikryjte a před podáváním nechte ještě 5 minut odpočívat, aby se všechny chutě propojily.