Kuřecí rizoto
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g uzené slaniny nebo pancetty
- 2 lžíce másla
- 1 cibulejemně nakrájená
- 4-6 kuřecích stehen bez kůže a kostičtvrcená
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 stroužky česnekudrcené
- 300 g rýže na rizoto
- 150 ml suchého bílého vína
- 50 g parmezánujemně strouhaného
- ½ hrsti plocholisté petrželkyjemně nasekané
- kcal701
- tuky26g
- nasycené11g
- sacharidy67g
- cukry5g
- vláknina4g
- proteín41g
- sůl3.4g
Postup přípravy
krok 1
Na středně vysokém ohni rozehřejte olej v hluboké, široké pánvi a smažte slaninu 5-6 minut dozlatova a křupava. Vyjměte na talíř. Snižte teplotu, do pánve přidejte 1 lžíci másla a cibuli. Smažte 10-15 minut, dokud cibule není velmi měkká a průsvitná. Přidejte kousky kuřecího masa a smažte dalších 6-8 minut, dokud nejsou zlatavé. Přidejte česnek a smažte další minutu.
krok 2
Zatímco se kuře a cibule smaží, do velkého hrnce nalijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Pak teplotu snižte a udržujte teplé na zadní straně sporáku. Do pánve k masu přisypte rýži a promíchejte, aby se obalila v oleji a másle. Orestujte 2-3 minuty a pak podlijte vínem. Za stálého míchání nechte víno odvařit, poté po jedné naběračce přidávejte horký vývar a stále míchejte. Počkejte, až se každá naběračka vývaru vstřebá, než přidáte další.
krok 3
Pokračujte v přilévání vývaru, dokud není rýže měkká na skus, potrvá to asi 20 minut (možná nebudete potřebovat všechen vývar). Pokud jste použili všechen vývar a zrna jsou stále pevná, přidejte trochu vody a pokračujte v míchání, dokud nebude měkká.
krok 4
Pánev s hotovým rizotem stáhněte z ohně a vmíchejte parmezán, slaninu, petrželku a zbývající 1 lžíci másla. Přikryjte a před podáváním nechte ještě 5 minut odpočívat, aby se všechny chutě propojily.