reklama

Suroviny

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g uzené slaniny nebo pancetty
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 4-6 kuřecích stehen bez kůže a kosti, čtvrcená
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 300 g rýže na rizoto
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 50 g parmezánu, jemně strouhaného
  • ½ hrsti plocholisté petrželky, jemně nasekané

Postup přípravy

  • KROK 1

    Na středně vysokém ohni rozehřejte olej v hluboké, široké pánvi a smažte slaninu 5-6 minut dozlatova a křupava. Vyjměte na talíř. Snižte teplotu, do pánve přidejte 1 lžíci másla a cibuli. Smažte 10-15 minut, dokud cibule není velmi měkká a průsvitná. Přidejte kousky kuřecího masa a smažte dalších 6-8 minut, dokud nejsou zlatavé. Přidejte česnek a smažte další minutu.

  • KROK 2

    Zatímco se kuře a cibule smaží, do velkého hrnce nalijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Pak teplotu snižte a udržujte teplé na zadní straně sporáku. Do pánve k masu přisypte rýži a promíchejte, aby se obalila v oleji a másle. Orestujte 2-3 minuty a pak podlijte vínem. Za stálého míchání nechte víno odvařit, poté po jedné naběračce přidávejte horký vývar a stále míchejte. Počkejte, až se každá naběračka vývaru vstřebá, než přidáte další.

  • KROK 3

    Pokračujte v přilévání vývaru, dokud není rýže měkká na skus, potrvá to asi 20 minut (možná nebudete potřebovat všechen vývar). Pokud jste použili všechen vývar a zrna jsou stále pevná, přidejte trochu vody a pokračujte v míchání, dokud nebude měkká.

  • KROK 4

    Pánev s hotovým rizotem stáhněte z ohně a vmíchejte parmezán, slaninu, petrželku a zbývající 1 lžíci másla. Přikryjte a před podáváním nechte ještě 5 minut odpočívat, aby se všechny chutě propojily.

reklama
reklama
reklama
reklama