reklama

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,25 kg mletého hovězího masa
  • 2 cibule
    jemně nakrájené
  • 3 mrkve
    nakrájené
  • 3 řapíky celeru
    nakrájené
  • 2 stroužky česneku
    jemně nasekané
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 velká sklenice červeného vína
    (volitelně)
  • 850 ml hovězího vývaru
  • 4 lžíce worcestrové omáčky
  • tymián
    větvičky
  • 2 bobkové listy

Na kaši

  • 1,8 kg brambor
    nakrájených
  • 225 ml mléka
  • 25 g másla
  • 200 g čedaru
    strouhaného
  • muškátový oříšek

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal597
  • tuky34g
  • nasycené16g
  • sacharidy34.06g
  • cukry7g
  • vláknina4g
  • proteín36g
    bohatý na
  • sůl0.98g
    s nízkým obsahem
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Na velké pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje a osmažte 1,25 kg hovězího mletého masa, dokud nezhnědne – možná budete muset smažit na etapy. Jakmile maso zhnědne, odložte ho stranou.

  • krok 2

    Do pánve přidejte zbylé 2 lžíce olivového oleje, jemně nakrájenou cibuli, mrkev a celerové stonky a duste na mírném plameni, dokud nezměknou, asi 20 minut.

  • krok 3

    Přidejte jemně nasekané stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky a 1 lžíci rajčatového protlaku, zvyšte teplotu a nechte několik minut provařit, pak vraťte hovězí maso zpět do pánve.

  • krok 4

    Podlijte velkou sklenicí červeného vína, pokud ho používáte, a nechte lehce zredukovat, pak přidejte 850 ml hovězího vývaru, 4 lžíce worcestrové omáčky, několik větviček tymiánu a 2 bobkové listy.

  • krok 5

    Přiveďte k varu a vařte odkryté 45 minut. Do té doby by omáčka měla být hustá a obalující maso. Zkontrolujte po asi 30 minutách – pokud zůstává hodně tekutiny, mírně zvyšte teplotu, aby se omáčka trochu zredukovala. Dobře okořeňte, pak vyjměte bobkové listy a stonky tymiánu.

  • krok 6

    Mezitím připravte kaši. Ve velkém hrnci uvařte 1,8 kg oloupaných a nakrájených brambor v osolené vodě do změknutí.

  • krok 7

    Uvařené brambory sceďte, poté nechte několik minut oschnout. Dobře rozmačkejte s 225 ml mléka, 25 g másla a třemi čtvrtinami 200 g silného čedaru, poté dochuťte čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a solí a pepřem.

  • krok 8

    Vložte maso do 2 ohnivzdorných misek. Kaši rozprostřete na vrstvu masa a posypte zbývajícím sýrem.

  • krok 9

    Pokud chcete jíst ihned, předehřejte troubu na 220 °C nebo na 200 °C na horkovzduch a pečte 25-30 minut, nebo dokud nebude vršek zlatavý.

  • krok 10

    Pokud chcete použít pomalý hrnec, osmahněte maso na etapy a poté vložte do pomalého hrnce a vmíchejte zeleninu, mouku, protlak, víno, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky s trochou koření. Přikryjte a vařte na vysoký výkon 4-5 hodin. Kaši připravte podle předchozích kroků a poté dokončete pečením v troubě stejným způsobem.

reklama
reklama
reklama
reklama