
Pastýřský koláč
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 10
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,25 kg mletého hovězího masa
- 2 cibulejemně nakrájené
- 3 mrkvenakrájené
- 3 řapíky celerunakrájené
- 2 stroužky česnekujemně nasekané
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 velká sklenice červeného vína(volitelně)
- 850 ml hovězího vývaru
- 4 lžíce worcestrové omáčky
- tymiánvětvičky
- 2 bobkové listy
Na kaši
- 1,8 kg brambornakrájených
- 225 ml mléka
- 25 g másla
- 200 g čedarustrouhaného
- muškátový oříšek
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal597
- tuky34g
- nasycené16g
- sacharidy34.06g
- cukry7g
- vláknina4g
- proteín36gbohatý na
- sůl0.98gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Na velké pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje a osmažte 1,25 kg hovězího mletého masa, dokud nezhnědne – možná budete muset smažit na etapy. Jakmile maso zhnědne, odložte ho stranou.
krok 2
Do pánve přidejte zbylé 2 lžíce olivového oleje, jemně nakrájenou cibuli, mrkev a celerové stonky a duste na mírném plameni, dokud nezměknou, asi 20 minut.
krok 3
Přidejte jemně nasekané stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky a 1 lžíci rajčatového protlaku, zvyšte teplotu a nechte několik minut provařit, pak vraťte hovězí maso zpět do pánve.
krok 4
Podlijte velkou sklenicí červeného vína, pokud ho používáte, a nechte lehce zredukovat, pak přidejte 850 ml hovězího vývaru, 4 lžíce worcestrové omáčky, několik větviček tymiánu a 2 bobkové listy.
krok 5
Přiveďte k varu a vařte odkryté 45 minut. Do té doby by omáčka měla být hustá a obalující maso. Zkontrolujte po asi 30 minutách – pokud zůstává hodně tekutiny, mírně zvyšte teplotu, aby se omáčka trochu zredukovala. Dobře okořeňte, pak vyjměte bobkové listy a stonky tymiánu.
krok 6
Mezitím připravte kaši. Ve velkém hrnci uvařte 1,8 kg oloupaných a nakrájených brambor v osolené vodě do změknutí.
krok 7
Uvařené brambory sceďte, poté nechte několik minut oschnout. Dobře rozmačkejte s 225 ml mléka, 25 g másla a třemi čtvrtinami 200 g silného čedaru, poté dochuťte čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a solí a pepřem.
krok 8
Vložte maso do 2 ohnivzdorných misek. Kaši rozprostřete na vrstvu masa a posypte zbývajícím sýrem.
krok 9
Pokud chcete jíst ihned, předehřejte troubu na 220 °C nebo na 200 °C na horkovzduch a pečte 25-30 minut, nebo dokud nebude vršek zlatavý.
krok 10
Pokud chcete použít pomalý hrnec, osmahněte maso na etapy a poté vložte do pomalého hrnce a vmíchejte zeleninu, mouku, protlak, víno, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky s trochou koření. Přikryjte a vařte na vysoký výkon 4-5 hodin. Kaši připravte podle předchozích kroků a poté dokončete pečením v troubě stejným způsobem.