
Pečené kuře s gratinovanými bramborami s parmezánem a tymiánem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- 25 g máslapokojové teploty
- 1,2 kg bramboroloupaných a velmi jemně nakrájených – pro nejlepší výsledek použijte mandolínu nebo krájecí čepel kuchyňského robotu
- 15 g parmezánujemně nastrouhaného
- tymiánlisty otrhané a stonky ponechané na kuře
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 kuře(asi 1,5 kg)
- 3 stroužky česnekurozmáčknuté plochou nože
- 3 bobkové listy
- zelínebo kapusta, k podávání (volitelné)
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal976
- tuky67g
- nasycené35g
- sacharidy41g
- cukry3g
- vláknina5g
- proteín50g
- sůl1g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 190 °C nebo na 170 °C na horkovzduch. Středně velkou zapékací mísu vymažte čtvrtinou másla, na dno rozprostřete vrstvu brambor, pak posypte trochou parmezánu, tymiánu, pokapejte smetanou a osolte a opepřete. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechny plátky brambor, většinu tymiánu (něco si nechte na podávání, pokud chcete) a asi polovinu smetany, pak nalijte zbytek smetany na poslední vrstvu. Takto připravené brambory dejte péct do rozehřáté trouby.
krok 2
Kuře osolte, opepřete a do břišní dutiny vložte stonky tymiánu, česnek a bobkový list, celé kuře pak potřete zbytkem másla. Pro nejlepší výsledek vložte grilovací mřížku nad gratinované brambory a položte na ni kuře, aby šťáva mohla kapat do brambor. Pokud nemáte grilovací mřížku, jednoduše položte kuře doprostřed brambor. Pečte 1 hodinu a 20 minut, dokud kuřecí kůže nezlátne a maso není propečené. Ke kontrole propíchněte stehno jehlou – šťáva by měla být čirá.
krok 3
Když je kuře hotové, vše vyjměte z trouby a zvyšte teplotu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Pomocí kleští
zvedněte kuře na prkénko, přičemž nechte všechnu šťávu vykapat na brambory při zvedání. Odstraňte mřížku a brambory vraťte ještě na 10 minut do trouby, aby zhnědly, zatímco kuře odpočívá. Vyjměte brambory z trouby, posypte je odloženým tymiánem, a nechte 5 minut před podáváním vedle kuřete. Podávejte s listovou zeleninou jako je zelí nebo kapusta.