reklama

  • 25 g másla
    pokojové teploty
  • 1,2 kg brambor
    oloupaných a velmi jemně nakrájených – pro nejlepší výsledek použijte mandolínu nebo krájecí čepel kuchyňského robotu
  • 15 g parmezánu
    jemně nastrouhaného
  • tymián
    listy otrhané a stonky ponechané na kuře
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 kuře
    (asi 1,5 kg)
  • 3 stroužky česneku
    rozmáčknuté plochou nože
  • 3 bobkové listy
  • zelí
    nebo kapusta, k podávání (volitelné)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal976
  • tuky67g
  • nasycené35g
  • sacharidy41g
  • cukry3g
  • vláknina5g
  • proteín50g
  • sůl1g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 190 °C nebo na 170 °C na horkovzduch. Středně velkou zapékací mísu vymažte čtvrtinou másla, na dno rozprostřete vrstvu brambor, pak posypte trochou parmezánu, tymiánu, pokapejte smetanou a osolte a opepřete. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechny plátky brambor, většinu tymiánu (něco si nechte na podávání, pokud chcete) a asi polovinu smetany, pak nalijte zbytek smetany na poslední vrstvu. Takto připravené brambory dejte péct do rozehřáté trouby.

  • krok 2

    Kuře osolte, opepřete a do břišní dutiny vložte stonky tymiánu, česnek a bobkový list, celé kuře pak potřete zbytkem másla. Pro nejlepší výsledek vložte grilovací mřížku nad gratinované brambory a položte na ni kuře, aby šťáva mohla kapat do brambor. Pokud nemáte grilovací mřížku, jednoduše položte kuře doprostřed brambor. Pečte 1 hodinu a 20 minut, dokud kuřecí kůže nezlátne a maso není propečené. Ke kontrole propíchněte stehno jehlou – šťáva by měla být čirá.

  • krok 3

    Když je kuře hotové, vše vyjměte z trouby a zvyšte teplotu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Pomocí kleští
    zvedněte kuře na prkénko, přičemž nechte všechnu šťávu vykapat na brambory při zvedání. Odstraňte mřížku a brambory vraťte ještě na 10 minut do trouby, aby zhnědly, zatímco kuře odpočívá. Vyjměte brambory z trouby, posypte je odloženým tymiánem, a nechte 5 minut před podáváním vedle kuřete. Podávejte s listovou zeleninou jako je zelí nebo kapusta.

reklama
reklama
reklama
reklama