Ratatouille
- Příprava a čas vaření
- Příprava -
- Vaření -
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 1 lilek
- 2 cukety
- 1 paprika červená
- 1 paprika žlutá
- 2 větvičky rozmarínu
- 4 větvičky tymiánu
- 1 větvička levandule
- 1 čl soli
- 2 ks červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 čl olivového oleje
- 2 pl rajského protlaku
- 0.5 čl cukru
- 1 konzerva rajčat
- 1 špetka soli
- pepř
Postup přípravy
- KROK 1
Na ratatouille omyjte a osušte lilek, cukety, papriky i bylinky. Lilek nakrájejte na 2 cm kostky. Smíchejte se solí a nechte alespoň 10 minut odpočívat na papírových utěrkách.
- KROK 2
Cuketu očistěte, papriky zbavte semínek a obojí nakrájejte na 2 cm kostky. Kuchyňským provázkem svažte rozmarýn, tymián a levanduli.
- KROK 3
Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte najemno a dejte do hrnce na 2 polévkové lžíce olivového oleje na 1-2 minuty na středním plameni. Do hrnce přidejte kostky lilku a restujte další 2 minuty . Poté přidáme kostičky cukety a papriky a vše společně opékáme další 2 minuty .
- KROK 4
Rajčatový protlak s cukrem krátce orestujte. Vmíchejte nakrájená rajčata, přidejte svazek bylinek a vše nechte pod pokličkou dusit asi 25 minut . Mezitím zamíchejte.
- KROK 5
Jakmile je zelenina uvařená, vyjměte bylinky a dochuťte rataouille solí, pepřem, cukrem a zbylým olivovým olejem. Podávejte s čerstvým bílým pečivem, rýží nebo polentou, podle chuti. Dobrou chuť!