Rychlá gulášová polévka
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Porce 4
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 ks pikantní paprikové klobásynapříklad chorizo, nakrájené na drobné kousky
- 300 g cibule
- 2 pl sádla
- 2 pl másla
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce mleté papiky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- litr zeleninového vývaru
- 700 g brambornakrájené na kousky
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
krok 1
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a sádlo a postupně na něm osmažte mleté maso ze všech stran dozlatohněda. Přidejte klobásu a nechte s masem rozvonět. Osmažené maso vyjměte na talíř.
krok 2
Do volného hrnce vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Seškrabujte přípečky ze dna a ze stran hrnce a míchejte, aby se cibule opečila rovnoměrně.
krok 3
Přidejte kmín a papriku a za stálého míchání restujte asi 30 vteřin, až paprika zbarví cibuli doruda. Dejte pozor, aby se paprika nespálila, protože by zhořkla.
krok 4
Přidejte protlak, zalijte vývarem a vraťte do hrnce maso. Přiklopte a vařte na nižší teplotě asi 15 minut.
krok 5
Mezitím nakrájejte brambory na menší kostičky, podle chuti je můžete nejdříve oloupat. Česnek oloupejte a prolisujte k měkkému masu. Přidejte 1 lžičku soli a brambory. Majoránku promněte v dlaních a vsypte do polévky.
krok 6
Přiklopte a vařte dalších 10–15 minut, dokud brambory nezměknou. Občas polévku promíchejte, čím je hustší, tím více se může připékat ke dnu. Nakonec dochuťte solí a pepřem a podávejte.