reklama

Hustá a sytá polévka je skvělou volbou nejen pro chladné (pod)zimní měsíce. Gulášovka má tu výhodu, že s časem chutná ještě lépe. Doporučujeme tedy uvařit větší množství. Pro dosažení bohaté chuti je sice ideální použít tučnější hovězí maso – krk nebo loupanou plec, ale pokud máte na spěch, nebo chcete odlehčenější verzi, můžete sáhnout i po krůtím nebo kuřecím mase. Nezapomeňte také na kvalitní rajský protlak, který dodá polévce intenzivní rajčatovou chuť bez přebytečné kyselosti.


Jak připravit skvělou rychlou gulášovou polévku?

Suroviny

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 ks pikantní paprikové klobásy, například chorizo, nakrájené na drobné kousky
  • 300 g cibule
  • 2 pl sádla
  • 2 pl másla
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce mleté papiky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • litr zeleninového vývaru
  • 700 g brambor, nakrájené na kousky
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  • KROK 1

    Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a sádlo a postupně na něm osmažte mleté maso ze všech stran dozlatohněda. Přidejte klobásu a nechte s masem rozvonět. Osmažené maso vyjměte na talíř.

  • KROK 2

    Do volného hrnce vsypte cibuli a orestujte ji dozlatova. Seškrabujte přípečky ze dna a ze stran hrnce a míchejte, aby se cibule opečila rovnoměrně.

  • KROK 3

    Přidejte kmín a papriku a za stálého míchání restujte asi 30 vteřin, až paprika zbarví cibuli doruda. Dejte pozor, aby se paprika nespálila, protože by zhořkla.

  • KROK 4

    Přidejte protlak, zalijte vývarem a vraťte do hrnce maso. Přiklopte a vařte na nižší teplotě asi 15 minut.

  • KROK 5

    Mezitím nakrájejte brambory na menší kostičky, podle chuti je můžete nejdříve oloupat. Česnek oloupejte a prolisujte k měkkému masu. Přidejte 1 lžičku soli a brambory. Majoránku promněte v dlaních a vsypte do polévky.

  • KROK 6

    Přiklopte a vařte dalších 10–15 minut, dokud brambory nezměknou. Občas polévku promíchejte, čím je hustší, tím více se může připékat ke dnu. Nakonec dochuťte solí a pepřem a podávejte.

TIPY:

  • Polévku není nutné zahušťovat, ale pokud máte tu potřebu, vyjměte 10–15 kousků brambor, rozmačkejte je a kaši vmíchejte zpět do polévky.
  • Pokud máte po ruce otevřenou láhev červeného vína, přilijte 50–100 ml vína do základu z cibule před přidáním vývaru. Nechte alkohol vypařit a poté zalijte vývarem. Chuť polévky bude výraznější a bohatší.
reklama
reklama
reklama
reklama