Zapečené kapustičky s vepřovým mletým masem a těstovinami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření -
- Snadné
- Porce 6
- 400 g těstovinmakarony nebo jiné oblíbené
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 červená cibulejemně nasekaná
- 2 stroužky česnekurozmačkané nebo jemně nastrouhané
- 400 g mletého vepřového masa
- 300 g růžičkové kapustynakrájené na tenké plátky
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 600 ml plnotučného mléka
- 200 g vyzrálého čedarunastrouhaného
- 50 g parmazánunastrouhaného
- 75 g strouhanky
- kcal843
- tuky43g
- nasycené21g
- sacharidy74g
- cukry10g
- vláknina7g
- proteín37g
- sůl1.85g
Postup přípravy
krok 1
Těstoviny uvařte v hrnci s osolenou vroucí vodou po dobu 6-7 minut, dokud nejsou téměř měkké. Sceďte a dejte je do mísy.
krok 2
Na středně nízkém plameni rozehřejte 1 lžíci oleje ve velké pánvi a smažte na něm cibuli po dobu 8-10 minut, dokud nezměkne, ale nezhnědne. Přidejte česnek a vařte další minutu, poté zvyšte teplotu na střední a přidejte vepřové mleté maso. Rozmačkejte, aby se oddělilo na kousíčky. Jakmile začne maso hnědnout, přidejte nakrájenou kapustu a pořádnou špetku soli a pepře. Vařte dalších 5-6 minut, dokud kapusta nezměkne a maso není propečené. Přendejte do mísy s těstovinami.
krok 3
Předehřejte troubu na 200 °C/180 °C horkovzduch/plyn 6. V pánvi rozpusťte máslo na středně nízkém plameni. Přidejte mouku a dobře promíchejte, vařte 1 minutu, poté přidejte trochu mléka a prošlehejte. Postupně přidávejte zbytek mléka a jakmile je vše vmícháno, přiveďte k varu (pokud jsou ještě hrudky, šlehejte dohladka) a vařte další minutu. Odstavte z ohně a vmíchejte veškerý čedar a polovinu parmazánu. Smíchejte sýrovou omáčku, maso, kapustu a těstoviny, poté přendejte do velké zapékací misky.
krok 4
Smíchejte zbylý parmazán a strouhanku, poté tuto směs rozprostřete po těstovinách. Pečte 30-40 minut, dokud nebude povrch zlatavý.