Zapečené kysané zelí
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 6
- 1 kg brambor
- sůl
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 600 g mletého hovězího masa
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička uzené papriky
- 500 g kysaného zelí
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 g smetany
- 200 g čerstvého sýru
- pepř
- 100 g emmentalerustrouhaného (45 % tuku v sušině)
- máslotrochu, na vymazání formy
- kcal670
- tuky44g
- nasycené19g
- sacharidy38g
- cukry6g
- vláknina7gbohatý na
- proteín30gbohatý na
- sůl3.5g
Postup přípravy
krok 1
Brambory umyjte a vařte ve slupce v osolené vodě 20-25 minut. Nechte je trochu vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce 1 cm. Předehřejte troubu na 190 °C horní/dolní ohřev (horkovzduch 170 °C) a vymažte máslem zapékací mísu (cca 20x30 cm).
krok 2
Brambory rozložte jako spodní vrstvu v zapékací míse. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek nadrobno. S mletým masem je osmahněte na pánvi na 2 lžících oleje, asi 3-4 minuty na středním ohni.
krok 3
Přidejte rajčatový protlak a 1 minutu restujre. Podlijte vodou a 2-3 minuty vařte, dokud se tekutina neodpaří. Ochuťte solí a paprikou. Směs mletého masa rozložte na brambory.
krok 4
Nechte kysané zelí okapat a osmahněte ho na zbylém oleji, cca 2 minuty. Podlijte zeleninovým vývarem a 2-3 minuty vařte. Přidejte smetanu a čerstvý sýr, promíchejte a ochuťte solí a pepřem.
krok 5
Rozložte kysané zelí s omáčkou na mleté maso. Posypte nastrouhaným sýrem a pečte v předehřáté troubě na spodní mřížce cca 30 minut. Po zapečení nechte lehce vychladnout a podávejte.