reklama

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 g smetany
  • 200 g čerstvého sýru
  • pepř
  • 100 g emmentaleru
    strouhaného (45 % tuku v sušině)
  • máslo
    trochu, na vymazání formy

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal670
  • tuky44g
  • nasycené19g
  • sacharidy38g
  • cukry6g
  • vláknina7g
    bohatý na
  • proteín30g
    bohatý na
  • sůl3.5g

Postup přípravy

  • krok 1

    Brambory umyjte a vařte ve slupce v osolené vodě 20-25 minut. Nechte je trochu vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce 1 cm. Předehřejte troubu na 190 °C horní/dolní ohřev (horkovzduch 170 °C) a vymažte máslem zapékací mísu (cca 20x30 cm).

  • krok 2

    Brambory rozložte jako spodní vrstvu v zapékací míse. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek nadrobno. S mletým masem je osmahněte na pánvi na 2 lžících oleje, asi 3-4 minuty na středním ohni.

  • krok 3

    Přidejte rajčatový protlak a 1 minutu restujre. Podlijte vodou a 2-3 minuty vařte, dokud se tekutina neodpaří. Ochuťte solí a paprikou. Směs mletého masa rozložte na brambory.

  • krok 4

    Nechte kysané zelí okapat a osmahněte ho na zbylém oleji, cca 2 minuty. Podlijte zeleninovým vývarem a 2-3 minuty vařte. Přidejte smetanu a čerstvý sýr, promíchejte a ochuťte solí a pepřem.

  • krok 5

    Rozložte kysané zelí s omáčkou na mleté maso. Posypte nastrouhaným sýrem a pečte v předehřáté troubě na spodní mřížce cca 30 minut. Po zapečení nechte lehce vychladnout a podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama