reklama

  • 800 g růžičkové kapusty
    očištěná a rozpůlená
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 450 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hořčice
  • 75 g uzené slaniny
    nasekané
  • 100 g čerstvé strouhanky
  • 25 g parmezánu
    strouhaného
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal267
  • tuky16.4g
  • nasycené8.8g
  • sacharidy17.3g
  • cukry6.5g
  • vláknina5.3g
  • proteín9.9g
  • sůl0.9g

Postup přípravy

  • krok 1

    Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte v ní kapustičky, přibližně 5 minut. Poté sceďte a nechte dobře oschnout.

  • krok 2

    Rozpusťte máslo v hrnci, poté přidejte mouku, míchejte a smažte 2 minuty. Sundejte z ohně a postupně zašlehávejte mléko, dokud směs nebude hladká. Vraťte na oheň a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Opět sundejte z ohně a vmíchejte smetanu a hořčici, ochutnejte a dochuťte. Vložte kapusty do velké mísy a přimíchejte omáčku, dobře promíchejte, poté přendejte do zapékací mísy.

  • krok 3

    Předehřejte troubu na 200 °C/ventilátor 180 °C/plyn 6. Na suché pánvi opražte nasekanou slaninu na středním plameni, dokud nebude zlatavá a mírně křupavá. Vmíchejte kousky slaniny do strouhanky spolu s parmezánem a tymiánem, dobře promíchejte. Nasypte směs strouhanky na kapustu a pečte 20-25 minut, dokud nebude povrch zlatavý a křupavý.

reklama
reklama
reklama
reklama