Zapečené růžičkové kapusty
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Velmi snadné
- jako příloha
- 800 g růžičkové kapustyočištěná a rozpůlená
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 450 ml plnotučného mléka
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce hořčice
- 75 g uzené slaninynasekané
- 100 g čerstvé strouhanky
- 25 g parmezánustrouhaného
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- kcal267
- tuky16.4g
- nasycené8.8g
- sacharidy17.3g
- cukry6.5g
- vláknina5.3g
- proteín9.9g
- sůl0.9g
Postup přípravy
krok 1
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte v ní kapustičky, přibližně 5 minut. Poté sceďte a nechte dobře oschnout.
krok 2
Rozpusťte máslo v hrnci, poté přidejte mouku, míchejte a smažte 2 minuty. Sundejte z ohně a postupně zašlehávejte mléko, dokud směs nebude hladká. Vraťte na oheň a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Opět sundejte z ohně a vmíchejte smetanu a hořčici, ochutnejte a dochuťte. Vložte kapusty do velké mísy a přimíchejte omáčku, dobře promíchejte, poté přendejte do zapékací mísy.
krok 3
Předehřejte troubu na 200 °C/ventilátor 180 °C/plyn 6. Na suché pánvi opražte nasekanou slaninu na středním plameni, dokud nebude zlatavá a mírně křupavá. Vmíchejte kousky slaniny do strouhanky spolu s parmezánem a tymiánem, dobře promíchejte. Nasypte směs strouhanky na kapustu a pečte 20-25 minut, dokud nebude povrch zlatavý a křupavý.