reklama

  • 500 g květáku
  • 25 g másla
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce mořské soli
  • 400 g fazolí cannellini z plechovky
    opláchnuté a scezené
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • olivový olej

VÝVAR

  • kuřecí křídla nebo zeleninový vývar
  • 1 cibule
    oloupaná a nakrájená na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku
    oloupané
  • 3 tymián

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal280
  • tuky19.8g
  • nasycené8.9g
  • sacharidy15.9g
  • vláknina5.7g
  • proteín10.7g
  • sůl3.84g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Dejte kuřecí křídla do hrnce s cibulí, česnekem a tymiánem. Zalijte 1 litrem studené vody a přiveďte k varu.

  • krok 2

    Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu, zakryjte volně pokličkou a nechte pomalu vařit zhruba 1 hodinu. Občas lžící odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.

  • krok 3

    Hotový vývar přeceďte přes jemné sítko do velkého džbánu, budete ho potřebovat 750 ml.

  • krok 4

    Mezitím nakrájejte květák na malé růžičky, po očištění by vám mělo zbýt přibližně 450 g. Dejte růžičky do čistého hrnce s rozehřátým máslem a zvolna osmahněte asi 5 minut. Podlijte 750 ml kuřecího vývaru, přikryjte a přiveďte k mírnému varu. Poté vařte asi 12-15 minut. Nepřidávejte další tekutinu, jinak bude polévka příliš řídká.

  • krok 5

    Z rozmarýnu stáhněte lístky a položte je na prkénko se solí. Společně nakrájejte sůl a rozmarýn na velmi jemno. Hotovou rozmarýnovou sůl odložte stranou.

  • krok 6

    Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, poté vmíchejte fazole cannellini a smetanu ke šlehání. Jemně prohřejte, poté dochuťte trochou soli a pepřem. Se solí buďte opatrní, protože další pak přidáte s rozmarýnem.

  • krok 7

    Hotovou polévku nalijte do nahřátých polévkových misek. Posypte směsí rozmarýnu a soli, přidejte mletý pepř a pokapejte olivovým olejem.

reklama
reklama
reklama
reklama