
Polévka z květáku a bílých fazolí cannellini
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Pro 4 osoby
- 500 g květáku
- 25 g másla
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 lžíce mořské soli
- 400 g fazolí cannellini z plechovkyopláchnuté a scezené
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- olivový olej
VÝVAR
- kuřecí křídla nebo zeleninový vývar
- 1 cibuleoloupaná a nakrájená na čtvrtky
- 2 stroužky česnekuoloupané
- 3 tymián
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal280
- tuky19.8g
- nasycené8.9g
- sacharidy15.9g
- vláknina5.7g
- proteín10.7g
- sůl3.84g
Postup přípravy
krok 1
Dejte kuřecí křídla do hrnce s cibulí, česnekem a tymiánem. Zalijte 1 litrem studené vody a přiveďte k varu.
krok 2
Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu, zakryjte volně pokličkou a nechte pomalu vařit zhruba 1 hodinu. Občas lžící odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
krok 3
Hotový vývar přeceďte přes jemné sítko do velkého džbánu, budete ho potřebovat 750 ml.
krok 4
Mezitím nakrájejte květák na malé růžičky, po očištění by vám mělo zbýt přibližně 450 g. Dejte růžičky do čistého hrnce s rozehřátým máslem a zvolna osmahněte asi 5 minut. Podlijte 750 ml kuřecího vývaru, přikryjte a přiveďte k mírnému varu. Poté vařte asi 12-15 minut. Nepřidávejte další tekutinu, jinak bude polévka příliš řídká.
krok 5
Z rozmarýnu stáhněte lístky a položte je na prkénko se solí. Společně nakrájejte sůl a rozmarýn na velmi jemno. Hotovou rozmarýnovou sůl odložte stranou.
krok 6
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, poté vmíchejte fazole cannellini a smetanu ke šlehání. Jemně prohřejte, poté dochuťte trochou soli a pepřem. Se solí buďte opatrní, protože další pak přidáte s rozmarýnem.
krok 7
Hotovou polévku nalijte do nahřátých polévkových misek. Posypte směsí rozmarýnu a soli, přidejte mletý pepř a pokapejte olivovým olejem.