Zelné závitky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 11 závitků
- 1 bílé zelí
- 300 g rýže
- 1 velká cibulejemně nasekaná
- 2 lžíce olivového oleje
- 750 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- sušená majoránka
- 200 g rajčatového protlaku
- kcal274
- tuky10g
- nasycené3g
- sacharidy27g
- cukry4g
- vláknina2g
- proteín17gbohatý na
- sůl0.32g
Postup přípravy
krok 1
Přiveďte k varu hrnec osolené vody. Z hlávky zelí vyřízněte košťál a vyhoďte ho. Hlávku vařte v celku ve vroucí vodě asi 4 minuty. Odstraňte vnější listy, poté pokračujte v odlupování dalších a odložte je stranou. Možná budete muset vařit střed zelí o něco déle, aby změkly i vnitřní listy a daly se odloupnout. Nebo můžete odloupat listy ze syrového zelí a vařit je volně 1-2 minuty. Uchovejte vodu z vaření.
krok 2
Uvařte rýži podle pokynů na obalu a dobře ji sceďte – musí být velmi suchá. Osmažte cibuli na oleji 8-10 minut, nebo dokud nezměkne a nezezlátne. Mezitím do větší mísy vložte mleté maso, rýži, vejce a majoránku, dobře osolte a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte i osmaženou cibuli.
krok 3
Na pracovní plochu rozložte zelné listy a na každý dejte 2 vrchovaté lžíce náplně do středu směrem ke konci stonku. Přeložte strany a poté pevně srolujte do závitku.
krok 4
Dno hluboké, široké pánve zakryjte menšími zelnými listy. Na ně naskládejte zelné závitky, těsně vedle sebe.
krok 5
Připravte rajčatovou omáčku smícháním rajčatového protlaku s trochou soli, pepře a trochou odložené vody z vaření zelí. Omáčky potřebujete tolik, aby v ní byly zelné závitky v pánvi ponořeny jen pár centimetrů. Pánev přikryjte a závitky pozvolna duste přibližně 2 hodiny. Zelné závitky podávejte dohromady s rajčatovou omáčkou.