reklama

Suroviny

  • 1 bílé zelí
  • 300 g rýže
  • 1 velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 750 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • sušená majoránka
  • 200 g rajčatového protlaku

Postup přípravy

  • KROK 1

    Přiveďte k varu hrnec osolené vody. Z hlávky zelí vyřízněte košťál a vyhoďte ho. Hlávku vařte v celku ve vroucí vodě asi 4 minuty. Odstraňte vnější listy, poté pokračujte v odlupování dalších a odložte je stranou. Možná budete muset vařit střed zelí o něco déle, aby změkly i vnitřní listy a daly se odloupnout. Nebo můžete odloupat listy ze syrového zelí a vařit je volně 1-2 minuty. Uchovejte vodu z vaření.

  • KROK 2

    Uvařte rýži podle pokynů na obalu a dobře ji sceďte – musí být velmi suchá. Osmažte cibuli na oleji 8-10 minut, nebo dokud nezměkne a nezezlátne. Mezitím do větší mísy vložte mleté maso, rýži, vejce a majoránku, dobře osolte a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte i osmaženou cibuli.

  • KROK 3

    Na pracovní plochu rozložte zelné listy a na každý dejte 2 vrchovaté lžíce náplně do středu směrem ke konci stonku. Přeložte strany a poté pevně srolujte do závitku.

  • KROK 4

    Dno hluboké, široké pánve zakryjte menšími zelnými listy. Na ně naskládejte zelné závitky, těsně vedle sebe.

  • KROK 5

    Připravte rajčatovou omáčku smícháním rajčatového protlaku s trochou soli, pepře a trochou odložené vody z vaření zelí. Omáčky potřebujete tolik, aby v ní byly zelné závitky v pánvi ponořeny jen pár centimetrů. Pánev přikryjte a závitky pozvolna duste přibližně 2 hodiny. Zelné závitky podávejte dohromady s rajčatovou omáčkou.

reklama
reklama
reklama
reklama