
Čokoládové cupcakes
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření -
- plus chlazení
- Snadné
- Porce 12
- 100 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 140 g krupicového cukru
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 40 g máslapokojové teploty
- 120 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu
- máslový krém
- čokoládové zdobení(volitelné)
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal122
- tuky4g
- nasycené2g
- sacharidy19g
- cukry12g
- vláknina1g
- proteín2g
- sůl0.2g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C nebo na 160 °C na horkovzduch. Dejte mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, špetku soli a máslo do nádoby mixéru s lopatkovým nástavcem (nebo použijte ruční elektrický šlehač). Šlehejte nižší rychlostí do hladké konzistence.
krok 2
V míse vyšlehejte mléko, vejce a vanilkový extrakt. Přibližně polovinu směsi pak pomalu nalijte do směsi s moukou. Míchejte, aby se vše dokonale spojilo. Zvyšte rychlost mixéru na vysokou a seškrábněte směs z boků mísy gumovou stěrkou. Dolijte zbytek tekutiny a pokračujte v míchání ještě několik minut, dokud směs není hladká. Nepřemíchejte.
krok 3
Směsí naplňte papírové košíčky zhruba do dvou třetin. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, nebo dokud těsto nepruží při dotyku a na špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
krok 4
Upečené cupcakes nechte mírně vychladnout na plechu, potom je vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte čokoládový nebo klasický máslový krém a rozetřete ho na dortíky pomocí paletového nože nebo použijte zdobicí sáček. Pokud chcete, nakonec ještě posypte čokoládovým zdobením.