reklama

  • 100 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 140 g krupicového cukru
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 40 g másla
    pokojové teploty
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu

  • máslový krém
  • čokoládové zdobení
    (volitelné)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal122
  • tuky4g
  • nasycené2g
  • sacharidy19g
  • cukry12g
  • vláknina1g
  • proteín2g
  • sůl0.2g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 180 °C nebo na 160 °C na horkovzduch. Dejte mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, špetku soli a máslo do nádoby mixéru s lopatkovým nástavcem (nebo použijte ruční elektrický šlehač). Šlehejte nižší rychlostí do hladké konzistence.

  • krok 2

    V míse vyšlehejte mléko, vejce a vanilkový extrakt. Přibližně polovinu směsi pak pomalu nalijte do směsi s moukou. Míchejte, aby se vše dokonale spojilo. Zvyšte rychlost mixéru na vysokou a seškrábněte směs z boků mísy gumovou stěrkou. Dolijte zbytek tekutiny a pokračujte v míchání ještě několik minut, dokud směs není hladká. Nepřemíchejte.

  • krok 3

    Směsí naplňte papírové košíčky zhruba do dvou třetin. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, nebo dokud těsto nepruží při dotyku a na špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.

  • krok 4

    Upečené cupcakes nechte mírně vychladnout na plechu, potom je vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte čokoládový nebo klasický máslový krém a rozetřete ho na dortíky pomocí paletového nože nebo použijte zdobicí sáček. Pokud chcete, nakonec ještě posypte čokoládovým zdobením.

reklama
reklama
reklama
reklama