
Čokoládový fondant
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 8
- 4 lžíce kakaa
- 50 g bílé čokolády
- 200 g 70% hořké čokolády
- 200 g máslaplus extra na vymazání formiček
- 4 vejceplus 3 žloutky
- 90 g hnědého cukru
- 25 g hladké mouky
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal527
- tuky42g
- sacharidy31.1g
- vláknina1.9g
- proteín8g
- sůl0.54g
Postup přípravy
krok 1
Formičky na pudink (8 ks) o objemu 150 ml lehce vymažte máslem. Do každé nasypte trochu kakaa a otočte, aby pokrylo vnitřek až po okraj. Přebytečné kakao vytřepejte, chcete jen tenký poprašek.
krok 2
Předehřejte troubu na 180 °C nebo na horkovzduch na 160 °C. Pomalu rozpusťte bílou a hořkou čokoládu s 200 g másla v misce nad hrncem s mírně vroucí vodou. Nedovolte, aby se miska dotýkala vody, jinak se čokoláda příliš zahřeje a může se srazit (ztuhnout na hrudky).
krok 3
Vejce, žloutky a cukr dejte do mísy a posaďte nad další hrnec s mírně vroucí vodou. Šlehejte elektrickými metlami, dokud se objem nezvětší a směs nebude hustá, světlá a nadýchaná. Když zvednete metly, zanechají za sebou stopu ve vyšlehané pěně.
krok 4
Vmíchejte mouku do čokoládové směsi, a pak vmíchejte čokoládu do vaječné směsi. Nemusíte se bát, že z vaječné pěny vyženete vzduch, chcete hlavně, aby se čokoláda opravdu dobře promíchala.
krok 5
Nalijte do formiček a nechte asi 1 cm volného prostoru nahoře, aby mohla hmota při pečení expandovat, ale nepřetekla přitom z formiček. Položte je na plech a pečte 9-10 minut. Fondanty vytvoří krustu nahoře a začnou se oddělovat od stěn formiček. Nechte 30 sekund stát, než je vyklopíte na servírovací talíře. Podávejte ideálně s kopečkem šlehačky.