reklama

  • 4 žloutky
    (bílky zmrazte pro pozdější použití v jiném receptu)
  • 150 g krupicového cukru
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1/4 muškátového oříšku
    strouhaného, plus extra na podávání
  • 100 g hořké čokolády
    nasekané
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml bourbon

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal432
  • tuky31g
  • nasycené18g
  • sacharidy26g
  • cukry25g
  • vláknina1g
  • proteín5g
  • sůl0.1g

Postup přípravy

  • krok 1

    Žloutky a cukr vyšlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny, dokud směs nezanechává hustou stopu na povrchu při vytažení šlehače.

  • krok 2

    Zahřejte mléko a muškátový oříšek v hrnci na mírném ohni, dokud nezačne vařit. Dejte čokoládu do velké žáruvzdorné mísy, přelijte ji horkou mléčnou směsí a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nezíská hladkou konzistenci.

  • krok 3

    Za stálého šlehání nalijte trochu čokoládové mléčné směsi do rozšlehaných žloutků. Přidejte třetinu mléka a znovu šlehejte, poté opakujte ještě dvakrát, dokud není veškeré mléko zapracováno.

  • krok 4

    Likér přelijte do hrnce a přidejte smetanu ke šlehání. Vařte na mírném ohni, neustále míchejte, dokud nezhoustne a nedrží se na zadní straně lžíce. Přidejte bourbon, nechte vychladit a pak nalijte do sklenic a podávejte posypané špetkou strouhaného muškátového oříšku.

reklama
reklama
reklama
reklama