Čokoládový vaječný likér
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- cca 1 litr nápoje
- 4 žloutky(bílky zmrazte pro pozdější použití v jiném receptu)
- 150 g krupicového cukru
- 500 ml plnotučného mléka
- 1/4 muškátového oříškustrouhaného, plus extra na podávání
- 100 g hořké čokoládynasekané
- 300 ml smetany ke šlehání
- 100 ml bourbon
- kcal432
- tuky31g
- nasycené18g
- sacharidy26g
- cukry25g
- vláknina1g
- proteín5g
- sůl0.1g
Postup přípravy
krok 1
Žloutky a cukr vyšlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny, dokud směs nezanechává hustou stopu na povrchu při vytažení šlehače.
krok 2
Zahřejte mléko a muškátový oříšek v hrnci na mírném ohni, dokud nezačne vařit. Dejte čokoládu do velké žáruvzdorné mísy, přelijte ji horkou mléčnou směsí a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nezíská hladkou konzistenci.
krok 3
Za stálého šlehání nalijte trochu čokoládové mléčné směsi do rozšlehaných žloutků. Přidejte třetinu mléka a znovu šlehejte, poté opakujte ještě dvakrát, dokud není veškeré mléko zapracováno.
krok 4
Likér přelijte do hrnce a přidejte smetanu ke šlehání. Vařte na mírném ohni, neustále míchejte, dokud nezhoustne a nedrží se na zadní straně lžíce. Přidejte bourbon, nechte vychladit a pak nalijte do sklenic a podávejte posypané špetkou strouhaného muškátového oříšku.